Lucijini kruhki

Žafranove žemljice (značilno pecivo za švedsko praznovanje svete Lucije)

Sestavine

  • (za 25 velikih žemljic)
  • 1 g žafranike
  • 50 g kvasa
  • 200 g sladkorja
  • 300 ml (1½ skodelice) mleka
  • 1 jajce
  • 150-200 g masla
  • 1 čajna žlička soli
  • 750 g moke
  • 100 g rozin

Glazura:

  • 1 jajce
  • 2 žlici vode

Priprava

V terilniku zdrobimo žafran s kocko sladkorja (po želji lahko kakšen dan prej dodamo kapljico konjaka). V skledi zdrobimo kvas in umešamo nekaj žlic mleka. Stopimo maslo in dolijemo mleko.

Dodamo ostale sestavine, razen rozin, in 10 minut gnetemo testo v testo-mešalniku. Previdno vmešamo večino rozin, pokrijemo testo in pustimo vzhajati 30 minut pri sobni temperaturi.

Testo razdelimo na 25 kosov in z rokami oblikujemo svaljke. Pokrijemo jih in pustimo počivati ​​10 minut, nato pa jih z rokami zvaljamo na dvakratno dolžino in zavijemo vsak konec v nasprotno smer, da dobimo obliko osmice.  Eno rozino damo v sredino vsake polovice osmice.

Položimo na namaščen pekač in pustimo vzhajati pod krpo približno 90 minut, oziroma dokler žemljice ne narastejo na dvojno količino. Stepemo jajce in vodo in s čopičem pomažemo žemljice. Pečemo 5-10 minut na 220 ° C. Pustimo, da se ohladijo na pekaču.

https://www.youtube.com/watch?v=HPcR5K6xSFE&feature=youtu.be

Komentariji so zaprti

Prihajajoči dogodki

  • 25/09/2017CŠOD Medved 3.a
  • 25/09/20179.a - PZ FIZ
  • 26/09/2017CŠOD Medved.3.a
  • 27/09/2017CŠOD Medved 3.a
  • 16/10/2017TJA 9.a Obisk ameriškega diplomata
  • 17/10/2017PZ TJA 7.A
AEC v1.0.4

Who's Online

10 visitors online now
0 guests, 10 bots, 0 members
Copyright ©2013. OŠ Rakek - izvedba Edo Milavec - MV d.o.o.