PŠ Unec

uneclogo

Obvestila

Kolesarska oprema

Spoštovani starši!

V aprilu se bodo učenci preizkusili tudi v spretnostnem poligonu. Datum bo znan takoj, ko bo skopnel sneg in bo napovedano sončno vreme. Vaš otrok potrebuje kolo in kolesarsko čelado. Svetujem vam, da preverite velikost kolesa in čelade ter obvezno opremo na kolesu. Poleg tega naj otrok tudi sede na kolo in se pred spretnostnim poligonom skupaj z vami zapelje na…


Opravljanje kolesarskega izpita – teoretični del (1. rok)

V tem tednu smo zaključili vaje iz teoretičnega dela za kolesarski izpit. Učenci lahko utrjujejo znanje preko spletne učilnice: podpora.sio.si/kolesar. Vsak učenec je dobil uporabniško ime in geslo, s katerim se prijavi v spletno učilnico preko AAI prijave. Pod poglavjem SIMULACIJA – Testiranje kolesarjev lahko rešujejo naloge za izpit.

V ponedeljek, 26. 3. 2018, bomo izved…


10-urni tečaj plavanja

Spoštovani starši!

V tednu od 19. 3. do 23. 3. 2018 bomo v okviru projekta Zlati sonček izvedli 10-urni tečaj plavanja za učence/ke 1. razreda v bazenu ŠRC Police v Ajdovščini.
Tečaj bo potekal v dveh ločenih skupinah od 8:45 do 12:00 (skupina, ki ne bo v bazenu, bo imela pouk v razredu na Policah). Odhod avtobusa izpred šole na Rakeku bo ob 7:50 (Unec 7:55), na Rakek pa se bomo…


20-urni tečaj plavanja

Spoštovani starši!

V tednu od 19. 3. do 23. 3. 2018 in od 26.3. do 28.3.2018 bomo za učence/ke 2. razreda v bazenu ŠRC Police v Ajdovščini izvedli 20-urni tečaj plavanja.

Tečaj bo potekal prvi teden v dveh ločenih skupinah od 8:45 do 12:00 (skupina, ki ne bo v bazenu, bo imela pouk v razredu na Policah). Odhod avtobusa izpred šole na Rakeku bo ob 7:50 (Unec 7:55), na Rakek pa s…


Revija otroških in mladinskih pevskih zborov – Pastirčkova pesem 2018

V torek, 20.3.2018, se bo v Starem trgu pri Ložu odvijala revija otroških in mladinskih pevskih zborov. Na reviji se bodo predstavili naši učenci od 3. do 9. razreda. Odhod z avtobusnim prevozom izpred šole bo ob 15.00. Vračamo se okoli 20.00 ure zvečer, prav tako pred šolo. Učenci naj bodo oblečeni v črno-belo kombinacijo (otroški pevski zbor) in črno (mladinski pevski zbor).

Za…


Dodatna vaja mladinskega pevskega zbora

V četrtek, 15. 3. 2018 bo ob 16.00 v učilnici glasbe, potekala dodatna vaja mladinskega pevskega zbora.

Vajo bomo zaključili do 18.30 ure.

Udeležba je za vse učence mladinskega pevskega zbora…


Krajevni praznik 2018 – obvestilo za starše

Spoštovani starši,

v petek, 16. 3. 2018 ob 18.00 uri, bo na šoli potekala tradicionalna prireditev Krajevni praznik Rakeka. Učenci naj bodo v šoli med 17.00 in 17.30. Oblečeni naj bodo v črno-belo kombinacijo (3., 4. in 5. razred) oz. črno (6.-9. razred).

Učenci otroškega pevskega zbora se bodo lahko po končanem nastopu pridružili staršem v publiki.

Lepo…


Pogovor ob filmu

Večgeneracijski družinski center Cerknica vabi učence 7., 8. in 9. razreda na tematski mladinski Pogovor ob filmu s pričetkom 16. marca 2018 ob 18. uri. Po ogledu filma bo potekal pogovor s strokovnjakom o tematiki, ki bo prikazana v filmu. Podrobnejše informacije dobit…


Stavka, 14. 3. 2018

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je za sredo, 14. 3. 2018, napovedana splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavka bo potekala tudi na OŠ »Jožeta Krajca« Rakek z enoto PŠ Unec od 6.00 do 16.00.

Zaradi stavke se tega dne vzgojno-izobraževalno delo in druge dejavnosti ne bodo izvajale, odpovedani bodo tudi šolski prevozi.

Za morebitne nujne primere, ko…


Novice

Akcija NIVEA – Podarite nam modro srce

V 3. r. na Uncu smo se odzvali na akcijo NIVEA – Podarite nam modro srce in oblikovali modra srca. Na ta način širimo podporo akciji, ki pomaga otrokom in mladostnikom iz socialno šibkejš…


Pustni torek na Uncu

V šolo na Uncu so na pustni torek namesto učencev vstopili kavbojci, policisti, gusarji, princeske, pikapolonice … Utrinke pustnega rajanja si lahko ogledat…


Stavka, 14. 2. 2017

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je za sredo, 14. 2. 2018, napovedana splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavka bo potekala tudi na OŠ »Jožeta Krajca« Rakek z enoto PŠ Unec od 6.00 do 16.00.

Zaradi stavke se tega dne vzgojno-izobraževalno delo in druge dejavnosti ne bodo izvajale, odpovedani bodo tudi šolski prevozi.

Za morebitne nujne primere, ko…


Zimski športni dan

Prvošolci in drugošolci smo komaj čakali pravi zimski dan in nato končno dočakali sneg. Izkoristili smo ga v prijetnem druženju na snegu. Sankali in kotalili smo se po bližnjem hribu, delali snežake, snežne vlakce … skratka, imeli smo se zelo…


Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

22. 12. 2017 smo na naši šoli s prireditvijo proslavili dan samostojnosti in enotnosti. Sodelovali so vsi učenci, učitelji in gospa ravnateljica ter se predstavili z različnimi točkami. Spregovorili smo nekaj besed o pomenu tega praznika in recitirali pesmi. S plesom, prazničnimi pesmicami in toplimi voščili smo se poslovili od starega leta ter si zaželeli vse lepo v novem.

SREČNO…


Novosti v šolski knjižnici – december 2017


Rezultati tekmovanja BOBER (PŠ Unec)

Bronasto priznanje na PŠ Unec prejmejo:

Lovro Nemgar

Neža Udovič

Neža Rikke Rutar

Taj Urbas

Vsem učencem…


Novosti v šolski knjižnici – december 2017

novosti v šolski knjižnici december

Novost je tudi knjižna polica z deli v angleščini, ki niso okrajšana in v katerih angleščina ni poenostavljena, ampak pristna in ‘sočna’. Vabljeni, da si izmed različnih žanrov izberete knjigo v angleščini po vašem…


Novoletne delavnice

Prazniki že trkajo na vrata in na Uncu smo si prvo praznično vzdušje pričarali v četrtek, 30. 11. 2017,  z novoletnimi delavnicami. Popoldan smo v šolo povabili starše vseh naših učencev. Otroci so skupaj s starši izdelovali novoletne smrečice, ki že krasijo hodnike naše šole.

TUKAJ si lahko ogledate nekaj…


KRATKA ZGODOVINA ŠOLE

Šola na Uncu ima dolgo in bogato zgodovino. Leta 1855 so vaščani organizirali prvi pouk v vasi, leta 1857 pa je bila šola uradno ustanovljena. Šolska zgradba je bila zgrajena leta 1864 in v njej poteka pouk še danes.

V skoraj 150 letih delovanja je dala prve učenosti mnogim znanim Slovencem. Obiskovali so jo: brata Jager (Ivan – znani arhitekt, Plečnikov sodobnik, Franc – misionar in čebelar), pisatelj Ivan Matičič (roman: Petrinka, Živi izviri, Fant s Kresinja, Rdeči signali,… njegove spomine na šolanje na Uncu pa je lepo zapisala njegova hči, pisateljica Nada Matičič v delu Moja hoja z očetom), jezikoslovec Lovro Mahnič (o njem piše v svojem romanu Prijan Lovro znani hrvaški pisatelj Avgust Šenoa), pisatelj Jelo Klančar (Korenine).

Šola se od junija 2001 imenuje po Rudolfu Maistru. Na Uncu je general in pesnik preživel zadnja leta svojega življenja in tu tudi umrl.

Naša šola že ves čas svojega delovanja skrbi za kulturno življenje v kraju. V zadnjih letih se posvečamo predvsem projektom, ki so povezani z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi danostmi domačega kraja.

ZNAČILNOSTI, ZANIMIVOSTI KRAJA

Unec leži ob avtocesti Ljubljana–Postojna. Kljub majhnosti kraja pa najdete pri nas mnogo zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati:

 • vaška lipa – ena najstarejših in najlepših v Sloveniji (stara okrog 400 let);
 • cerkev Sv. Martina;
 • Maistrova hiša s spominsko ploščo (danes upravna stavba Kovinoplastike Lož, PE Kovind Unec);
 • Unška koliševka – največja udorna jama v Sloveniji;
 • naravni park Rakov Škocjan z znamenitostmi (veliki in mali naravni most, naravoslovna učna pot, Zelške jame, Tkalca jama);
 • CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu.

Varna pot


Povečaj zemljevid

Prihajajoči dogodki

 • 24/03/2018Državno tekmovanje iz kemije za Preglovo priznanje
 • 26/03/2018PZ SLJ - 8. a
 • 26/03/2018PZ - MAT 3.a
 • 29/03/2018PZ SLJ - 9. a
 • 29/03/2018PZ FIZ - 8.a
 • 30/03/2018PZ MAT 3.b
AEC v1.0.4
Copyright ©2013. OŠ Rakek - izvedba Edo Milavec - MV d.o.o.