PŠ Unec

uneclogo

Obvestila

Misel ob koncu šolskega leta

Moj dom je lep, moj rod krepak,

za robstvo rojen ni junak,

pač lepših, slavnejših usod,

je vreden rod, ki biva tod.

(Simona Gregorčič)

 

Domovina je naša največja vrednota, zato vam, spoštovani učitelji in učenci, voščim ob državnem prazniku; tebi, domovina Republika Slovenija, pa čestitam ob jubilejnem prazniku.

Z rojstvom dobi človek pravico do sanj; z delom…


Poletne raziskovalne počitnce

Bližajo se poletne počitnice, osebje Notranjskega parka pa bo poskrbelo, da bodo mladi raziskovalci v zadnjih dneh junija znova prišli na svoj račun.
Prvi termin poletnih raziskovalnih počitnic bo 26. in 27. junija.
V ponedeljek, 26. junija, se bodo mladi raziskovalci podali na pohod ob izvirih Cerkniškega jezera in si ogledali žago venecijanko na kmetiji T’Dolenj.
Trajanje: od 9:00 do…


Športni pozdrav poletju – 23. 6. 2017

Na zadnji šolski dan, 23. 6. 2017, se bomo vsi, tako učenci kot učitelji, še zadnjič v tem šolskem letu zbrali na stadionu in športno pozdravili prihajajoče počitnice in s tem težko pričakovano poletje.

Športne dejavnosti se bodo pričele ob 8.20 uri in bodo trajale do malice.

Tretjo šolsko uro bo proslava v večnamenskem prostoru, sledita pa še dve šolski uri z…


Ekskurzija v Salzburg

V soboto, 10. junija 2017, odhajamo z učenci izbirnega predmeta nemščina (7. – 9. r) na strokovno ekskurzijo v Avstrijo. Ogledali si bomo rudnik soli v Halleinu ter Hišo narave in druge znamenitosti Salzburga.

Z učenci se dobimo ob 4.45 pred šolo, odhod avtobusa je ob 5. uri. Učenci naj imajo s seboj osebno izkaznico ali potni list ter primerno količino hrane in pijače.

Prihod…


ND – Uporabnost zelišč, 9. a in 9. b

V torek, 6. 6. 2017, bomo izvedli naravoslovni dan – Uporabnost zelišč. Dejavnost bo potekala na šoli od 8:20 do 12:40 v dveh učilnicah.

S seboj prinesite:

šivanko z večjim ušesom, v katerega boste vdeli nit za vezenje “pavelco”,
škarje,
tanke čopiče,
dva pokrovčka od litrskih kozarcev za tekstilne barve,
steklen kozarček za vodo,
dobro voljo:).

Učiteljica…


Playness festival

VABLJENI NA 1. PLAYNESS FESTIVAL OŠ »JOŽETA KRAJCA« RAKEK
Ni lepšega, kot če se lahko otroci s starši skupaj razigrajo. Za vas smo pripravili družinski izziv, kjer vsi člani družine pokažejo svoje spretnosti in se pri tem zabavajo. Pokažimo otrokom, kaj mame zmoremo, kaj očetje zmoremo in naj še otroci pokažejo svoje sposobnosti.

Dobimo se na stadionu rakovške šole v torek,…


Vabilo na predavanje z naslovom »Izštekani najstniki in starši, ki štekajo«

Točka moči – Večgeneracijski družinski center Cerknicavabi na BREZPLAČNO predavanje
Leonide Mrgole in dr. Alberta Mrgoleta
z naslovom
»Izštekani najstniki in starši, ki štekajo«
12. junija 2017 ob 18.00
v Osnovni šoli Notranjskega odreda…


ND – Uporabnost zelišč, 9. a in 9. b

V torek, 6. 6. 2017, bomo izvedli naravoslovni dan – Uporabnost zelišč. Dejavnost bo potekala na šoli od 8:20 do 12:40 v dveh učilnicah.

S seboj prinesite:

šivanko z večjim ušesom, v katerega boste vdeli nit za vezenje “pavelco”,
škarje,
tanke čopiče,
dva pokrovčka od litrskih kozarcev za tekstilne barve,
steklen kozarček za vodo,
dobro voljo:).

Učiteljica…


VESELA ŠOLA

VESELA ŠOLA – UNEC

Na državnem tekmovanju iz Vesele šole je učenka Zala Zbačnik iz 4.b razreda  prejela srebrno priznanje.

Iskrene čestitke!

Mentorica Emiljana…


Novice

PRIREDITEV NA ZADNJI ŠOLSKI DAN NA PŠ UNEC

Zadnji šolski dan smo na PŠ Unec s prireditvijo obeležili državni praznik, na njej podelili priznanja učencem in tako zaključili šolsko leto. Po prireditvi so učenci pripravili presenečenje – še nekaj točk z igrico, petjem, plesom, igranjem … In tako smo tudi mi šolsko leto pripeljali h koncu. VESELE IN NASMEJANE POČITNICE!!! Fotografije si lahko pogledat…


ZAKLJUČNA EKSKURZIJA V PREDJAMSKI GRAD

V petek, 16. 6. 2017, so imeli učenci od 1. do 3. razreda PŠ Unec zaključno ekskurzijo v Predjamski grad. Imeli smo se super. Nekaj utrinkov z ekskurzije si lahko pogledat…


NOVA NOGOMETNA GOLA NA PŠ UNEC

Učence PŠ Unec, predvsem nogometne navdušence, smo razveselili z novima nogometnima goloma in nogometno žogo. Na lanskoletnem prodajnem sejmu in na Pomladni prireditvi smo zbirali denarna sredstva za postavitev plezalne stene na šolskem vrtu. Ker pa gre za dražjo investicijo, jo uvrščamo med dolgoročne cilje. Prav pa se nam zdi, da učence vseeno razveselimo in pokažemo, da cenimo…


Obisk bodočih prvošolcev na Uncu

V petek, 9. 6. 2017, so unško šolo obiskali bodoči prvošolci. Najprej so si ogledali šolo, nato pa smo odšli v učilnico, kjer so nas prijazno sprejeli tretješolci. Drug drugemu smo se predstavili. Poslušali so zgodbo o modrih škratih – Smrkcih, ki so jih vsi dobro poznali. Odločili smo se, da skupaj obiščemo Smrčjo vas, v katero se je spremenila naša telovadnica. Tam so nam…


VESELA ŠOLA

VESELA ŠOLA – UNEC

Na državnem tekmovanju iz Vesele šole je učenka Zala Zbačnik iz 4.b razreda  prejela srebrno priznanje.

Iskrene čestitke!

Mentorica Emiljana…


DELO NA ŠOLSKEM VRTU

Ko se nam je sreča glede vremena končno nasmehnila, smo vsi učenci in zaposleni na PŠ Unec zavihali rokave in se lotili dela na šolskem vrtu. Opleli smo gredice, posejali nove vrtnine, uredili visoke grede, zeliščni vrt, skalnjak in na novo poslikali betonski zid. Kako pridni smo bili, si lahko ogledat…


Vzgajamo zelišča 2016/17 na PŠ unec

POTEK DELA:

V okviru ND smo v 4. in 5. razredu spoznavali zelišča še malo drugače.

S pomočjo različnih virov smo izdelali osebne izkaznice nekaterih zdravilnih rastlin. Kartončke so učenci nato uporabili pri izdelavi nalog  in didaktičnih iger.

Nastale so različne igre »Človek nauči se« z nalogami iz poznavanja rastlin, igra Spomin s trojno kombinacijo,…..

CELOTNO…


Svetovni dan Zemlje

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. Z učenci podaljšanega bivanja smo se pogovarjali o skrbi za naš planet, nato pa smo skupaj očistili šolski vrt.

Lilijana Intihar in Ksenija Kržišnik…


NOČ KNJIGE

Noč knjige s Tačkami na PŠ  “Rudolfa Maistra” Unec…


KRATKA ZGODOVINA ŠOLE

Šola na Uncu ima dolgo in bogato zgodovino. Leta 1855 so vaščani organizirali prvi pouk v vasi, leta 1857 pa je bila šola uradno ustanovljena. Šolska zgradba je bila zgrajena leta 1864 in v njej poteka pouk še danes.

V skoraj 150 letih delovanja je dala prve učenosti mnogim znanim Slovencem. Obiskovali so jo: brata Jager (Ivan – znani arhitekt, Plečnikov sodobnik, Franc – misionar in čebelar), pisatelj Ivan Matičič (roman: Petrinka, Živi izviri, Fant s Kresinja, Rdeči signali,… njegove spomine na šolanje na Uncu pa je lepo zapisala njegova hči, pisateljica Nada Matičič v delu Moja hoja z očetom), jezikoslovec Lovro Mahnič (o njem piše v svojem romanu Prijan Lovro znani hrvaški pisatelj Avgust Šenoa), pisatelj Jelo Klančar (Korenine).

Šola se od junija 2001 imenuje po Rudolfu Maistru. Na Uncu je general in pesnik preživel zadnja leta svojega življenja in tu tudi umrl.

Naša šola že ves čas svojega delovanja skrbi za kulturno življenje v kraju. V zadnjih letih se posvečamo predvsem projektom, ki so povezani z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi danostmi domačega kraja.

ZNAČILNOSTI, ZANIMIVOSTI KRAJA

Unec leži ob avtocesti Ljubljana–Postojna. Kljub majhnosti kraja pa najdete pri nas mnogo zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati:

  • vaška lipa – ena najstarejših in najlepših v Sloveniji (stara okrog 400 let);
  • cerkev Sv. Martina;
  • Maistrova hiša s spominsko ploščo (danes upravna stavba Kovinoplastike Lož, PE Kovind Unec);
  • Unška koliševka – največja udorna jama v Sloveniji;
  • naravni park Rakov Škocjan z znamenitostmi (veliki in mali naravni most, naravoslovna učna pot, Zelške jame, Tkalca jama);
  • CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu.

Varna pot


Povečaj zemljevid

1.B. 2.B.3.B.4.B. 5.B.

Prihajajoči dogodki

  • Ni prihajajočih dogodkov.
AEC v1.0.4

Who's Online

14 visitors online now
1 guests, 13 bots, 0 members
Copyright ©2013. OŠ Rakek - izvedba Edo Milavec - MV d.o.o.