PŠ Unec

uneclogo

Obvestila

Rakov Škocjan – ND za 6. razred

V sredo, 20. 6. 2018, bomo imeli z učenci 6. a in 6. b razreda NARAVOSLOVNI DAN – RAKOV ŠKOCJAN. Zberemo se pred šolo ob 8.10. V šoli učenci prevzamejo svojo malico, nato pa se za avtobusom odpeljemo v Rakov Škocjan.  Nazaj se vrnemo peš, malo pred 13. uro. Učenci potrebujejo trdo podlago za pisanje in pisala.
Priporočam pohodno obutev, zaščito pred soncem, zaščito pred klopi in…


Uši na Podružnični šoli Unec

Starše obveščamo, da so se na podružnični šoli na Uncu pojavile uši. Prosimo, da nujno otrokom pregledate lasišče in po potrebi ustrezno ukrepate, saj bomo le tako lahko uspešni pri odpravljanju t…


Roditeljski sestanek za projekt Švedska

Roditeljski sestanek za starše učencev, ki potujejo na Švedsko, bo v ponedeljek, 18. junija 2018, ob 19. uri v predavalnici.

Urška Drobnič

Jolanda…


Ekskurzija za učence 9. razreda

Ker je ekskurzija v Zagreb odpadla, se v torek, 12. 6. 2018, z učenci 9. razreda  odpravljamo v Koper. Odhod avtobusa bo ob 8. 15,  povratek pa v popoldanskem času. Ogledali si bomo mesto, se kopali in š…


Ekskurzija v Zagreb – 9. a

V četrtek, 7. 6. 2018 odhajamo z učenci 9. razreda na ekskurzijo v Zagreb. Ker se nam povezave z vlaki ne ujamejo, bomo potovali z avtobusom. Odhod izpred šole bo ob 6.30, vrnili pa se bomo okoli 20. ure. Avtobus bo tako zjutraj kot zvečer ustavil tudi na Uncu.

Program zajema ogled mesta Zagreb (po programu CŠOD) in živalski vrt. V Zagrebu bomo storitve (vstopnine, uporaba prevozn…


Podaljšano bivanje gre v kino

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da bomo v okviru podaljšanega bivanja v sredo,  20. 6. 2018,  organizirali ogled kino predstave v Koloseju v Ljubljani. Ogledali si bomo sinhronizirani film Medvedek Paddington 2.

Ker se predstava začne ob 15.00, se bomo izpred šole odpravili ob 13.30. Predstava traja do 17.00, zato se pred šolo vrnemo nekaj minut pred 18.00.

Vaš…


2. roditeljski sestanek za starše bodočih prvošolcev

2. RODITELJSKI SESTANEK za starše bodočih prvošolcev

bo 5. junija 2018 ob 17.00 v učilnici 1. razreda na matični šoli.

Seznanili vas bomo z:

delom v 1. razredu,
učbeniki in učnimi pripomočki,
informacijami o prvem šolskem…


Obisk bodočih prvošolcev

Obisk bodočih prvošolcev se približuje. Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 1. junija 2018.

Bodoči učenci podružnične šole Unec se nam pridružite ob 10.00 pred vhodom v podružnično šolo na Uncu.

Bodoči učenci matične šole Rakek se nam pridružite ob 10.10 pred vhodom v šolsko telovadnico na Rakeku (s seboj imejte copatke).

Druženje bomo zaključili ob 11.00.


NUJNO OBVESTILO ZA STARŠE UČENCEV VOZAČEV

Starše učencev vozačev obveščamo, da bodo od danes, 24. 5. 2018, do nadaljnjega odvozi iz šole potekali z javnega avtobusnega postajališča pri pošti. Danes in jutri smo za učence vozače do 5. razreda izjemoma zagotovili tudi spremstvo javne delavke. Zjutraj bodo učenci izstopali pri športnem igrišču ob stari telovadnici.

Lp, mag. Anita…


Novice

Proslava ob dnevu državnosti na PŠ Unec

Že 27 let je minilo, odkar je naša Slovenija postala samostojna domovina. Vsako leto se tega pomembnega dogodka spomnimo na zadnji šolski dan na proslavi ob dnevu državnosti.

Tudi letos so nam učenci pripravili pester in zanimiv program. S petjem, igranjem, recitiranjem so nas zabavali in nam pričarali posebno vzdušje. Pozdravila nas je tudi ga. ravnateljica, ki je povedala nekaj …


Delavnica Mleko in mlečni izdelki

Danes, 19. 6., nas je na PŠ Unec v 1. in 3. r. ponovno obiskala ga. Tamara Urbančič, univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike. Ga. Tamara je tudi mentorica kar nekaj kmetijskih krožkov po osnovnih šolah v primorsko-notranjski regiji ter izvajalka najrazličnejših delavnic za naravoslovne in tehniške dni. Te so letos preko LAS Notranjska sofinancirane iz Evropskega kmetijskega sklada…


Zaključna ekskurzija v ZOO

V četrtek, 14. 6. 2018, smo na ekskurziji v ZOO v Ljubljani imeli priložnost videti ogromno zanimivih živalskih vrst, tudi veliko takšnih, ki jih nismo videli še nikoli. Plazilci, sesalci, ptice z vseh koncev sveta so se leno prebujali v zgodnjih jutranjih urah, ko smo prispeli. Najprej smo si ogledali hranjenje dveh morskih levov, ki sta nam pripravila celo predstavo, pokazala pa tudi nekaj…


Torkova delavnica na podružnični šoli Unec

V torek smo na podružnični šoli Unec gostili go. Tamaro Urbančič, univerzitetno diplomirano inženirko zootehnike, mentorico kmetijskih krožkov, predavateljico in vodjo številnih delavnic.

LAS Notranjska je letos financiral delavnice ge. Urbančič, s tem pa omogočil marsikateri šoli dodatno kvalitetno izobraževanje na področju samooskrbe in zdrave, naravno pridelane hrane ter…


Obisk bodočih prvošolcev na Uncu

1.junij je bil za otroke, ki bodo septembra prvič zakorakali v šolo, prav poseben dan, saj so nas obiskali v šoli. Prvošolci in učiteljici Ida in Nina smo jih nestrpno pričakovali ter jih z navdušenjem sprejeli. Najprej smo se drug drugemu predstavili, nato pa poslušali pravljico Živalska olimpijada. Po pravljici smo bodoče prvošolce povabili v telovadnico, kjer smo jim priprav…


Nacionalni projekt VZGAJAMO ZELIŠČA “V starem iščem novo.” se je v šolskem letu 2017/2018 zaključil

V letošnjem šolskem letu v času od 22. 9. 2017 do 22. 4. 2018 smo v kar 25 vzgojno-izobraževalnih ustanovah po celi Sloveniji izvajali nacionalni UNESCO projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.«. Projekt smo koordinirali prav na PŠ »Rudolfa Maistra« Unec.

Glavni cilj projekta je bil obuditi vsaj košček že pozabljenega vedenja o zeliščih, predvsem o zeliščih iz…


Nacionalni UNESCO projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« se v šolskem letu 2017/2018 počasi zaključuje

Že tretje šolsko leto smo na naši PŠ »Rudolfa Maistra« Unec izvajali z Unesco urada potrjen nacionalni projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« Projekt smo koordinirali prav na podružnični šoli na Uncu in je v letošnjem letu trajal od 22. 9. 2017 do 22. 4. 2018.

Glavni namen projekta je bil navdušiti otroke nad naravo – zelišči in z njihovo pomočjo iz pozab…


Pozdrav pomladi

Na Uncu je v četrtek, 12. 4. 2018, potekala že tradicionalna pomladna prireditev za krajane Pozdrav pomladi. Učenci, ki obiskujejo šolo na Uncu, so se predstavili z različnimi točkami: petje, ples, recitacije … Gostovala je tudi dramska skupina iz OŠ na Rakeku in zaigrala igrico Mojca Pokrajculja.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pri nastajanju prireditve pomagali, nekaj utrinkov pa s…


Razstava slik članov Društva likovnih ustvarjalcev Postojna

Vabimo vas, da si v večnamenskem prostoru šole ogledate razstavo slik članov Društva likovnih ustvarjalcev Postojna, ki letos praznuje trideset let delovanja. V vseh teh letih se je društvo predstavljalo na raznih razstavah doma in v tujini. Prejeli so kar nekaj prestižnih nagrad, leta 2010 tudi srebrno plaketo Občine Postojna.

Društvo šteje šestindvajset članov, na naši šoli pa…


KRATKA ZGODOVINA ŠOLE

Šola na Uncu ima dolgo in bogato zgodovino. Leta 1855 so vaščani organizirali prvi pouk v vasi, leta 1857 pa je bila šola uradno ustanovljena. Šolska zgradba je bila zgrajena leta 1864 in v njej poteka pouk še danes.

V skoraj 150 letih delovanja je dala prve učenosti mnogim znanim Slovencem. Obiskovali so jo: brata Jager (Ivan – znani arhitekt, Plečnikov sodobnik, Franc – misionar in čebelar), pisatelj Ivan Matičič (roman: Petrinka, Živi izviri, Fant s Kresinja, Rdeči signali,… njegove spomine na šolanje na Uncu pa je lepo zapisala njegova hči, pisateljica Nada Matičič v delu Moja hoja z očetom), jezikoslovec Lovro Mahnič (o njem piše v svojem romanu Prijan Lovro znani hrvaški pisatelj Avgust Šenoa), pisatelj Jelo Klančar (Korenine).

Šola se od junija 2001 imenuje po Rudolfu Maistru. Na Uncu je general in pesnik preživel zadnja leta svojega življenja in tu tudi umrl.

Naša šola že ves čas svojega delovanja skrbi za kulturno življenje v kraju. V zadnjih letih se posvečamo predvsem projektom, ki so povezani z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi danostmi domačega kraja.

ZNAČILNOSTI, ZANIMIVOSTI KRAJA

Unec leži ob avtocesti Ljubljana–Postojna. Kljub majhnosti kraja pa najdete pri nas mnogo zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati:

  • vaška lipa – ena najstarejših in najlepših v Sloveniji (stara okrog 400 let);
  • cerkev Sv. Martina;
  • Maistrova hiša s spominsko ploščo (danes upravna stavba Kovinoplastike Lož, PE Kovind Unec);
  • Unška koliševka – največja udorna jama v Sloveniji;
  • naravni park Rakov Škocjan z znamenitostmi (veliki in mali naravni most, naravoslovna učna pot, Zelške jame, Tkalca jama);
  • CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu.

Varna pot


Povečaj zemljevid

Prihajajoči dogodki

  • Ni prihajajočih dogodkov.
AEC v1.0.4
Copyright ©2013. OŠ Rakek - izvedba Edo Milavec - MV d.o.o.