PŠ Unec

uneclogo

Obvestila

NUJNO OBVESTILO ZA STARŠE

SPOŠTOVANI!

DANES IZJEMOMA PREHOD DO VHODNIH VRAT PRVE TRIADE NI MOŽEN,

ZATO OTROKE PREVZAMETE NA GLAVNEM VHODU.

HVALA ZA RAZUMEVANJE.

RAVNATELJICA: mag. Anita…


Odsotnost specialne pedagoginje na GU

Spoštovani starši!
Na današnjih popoldanskih GU bom odsotna. V kolikor bi se želeli z menoj pogovoriti o napredku vašega otroka pred sestanki strokovnih skupin, vam bom na voljo v naslednjem tednu. Na pogovor se lahko naročite preko elektronskega naslova martina.hiti@guest.arnes.si ali telefonsko.
Hvala za…


Popoldanske govorilne ure

Obveščam vas, da bom na jutrišnjih popoldanskih govorilnih urah odsotna. O delu in uspešnosti vašega otroka se lahko pogovorimo v petek, 18. 5. 2018, med 16.00 in 18.00.

Vabljeni.

Antonija…


Kulturni dan Po Prešernovih stopinjah

V petek, 18. 5. 2018, bo za učence in učenke 8. a razreda KULTURNI DAN: PO PREŠERNOVIH STOPINJAH.

Zberemo se v garderobi ob 8.00 oz. po prihodu šolskega avtobusa. Pred odhodom  (ob 8.10) vzemite šolsko malico. Pravočasno odjavite kosilo.

Obiskali bomo tri pomembne postaje v pesnikovem življenju: Ljubljano, Kranj in Vrbo. Cena KD je 5,20 € (vstopnine) in stroški prevoza (pribl. 12…


Usposabljanje za kolesarski izpit – izpitna vožnja v prometu

Spoštovani starši!

Obveščam vas, da bodo učenci v nedeljo, 13. 5. 2018, opravljali praktični del kolesarskega izpita – izpitna vožnja. Otroka pripeljite na matično šolo Rakek ob 8.30 uri skupaj s kolesarsko opremo. S seboj prinesite tudi dnevnik opravljenih voženj po priloženi trasi. Učenci naj se s kolesarsko opremo postavijo na parkirišče pred ograjo košarkarskega igrišča,…


“Noč knjige” s Tačkami pomagačkami

V ponedeljek, 23. 4. 2018,  od 17. do 19. ure vabim učence prve triade na  »NOČ KNJIGE« s Tačkami pomagačkami. Dobimo se na igrišču pred vhodom v 1. triado šole na Rakeku.
Lea Sterle, šolska…


Ogled poti izpitne vožnje v prometu

Spoštovani starši!

Z učenci 5. a in 5. b razreda si bomo pred izpitno vožnjo peš ogledali pot predvidene trase v prometu na Rakeku. Ogled trase bo potekal v ponedeljek, 23. 4. 2018, 4. in 5. šolsko uro.
Mentorica: Anita…


Delavnica RDEČA LUČ ZA STARŠE

Spoštovani!

Vabimo vas na delavnico za starše RDEČA LUČ, ki jo bo izvedel Zavod Varna pot v četrtek, 19. 4. 2018, ob 17. uri v učilnici D5.

Še posebej vabimo starše učencev 4. in 5. razredov, ki opravljajo kolesarsk…


6. a, 6. b – roditeljski sestanek

Spoštovani starši!

Vabimo vas na roditeljski sestanek, ki bo v četrtek, 19. aprila 2018, ob 16h v učilnici C2.

Dnevni red:

Nacionalno preverjanje znanja (Irena Mele)
Obvezni in neobvezni izbirni predmeti v 3. triadi (Tjaša Prudič)
Razno

Ravno tako so 19. aprila redne govorilne ure (16h-18h), ob 17h pa bo vzporedno potekalo tudi predavanje za starše o varnosti v…


Novice

Nacionalni UNESCO projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« se v šolskem letu 2017/2018 počasi zaključuje

Že tretje šolsko leto smo na naši PŠ »Rudolfa Maistra« Unec izvajali z Unesco urada potrjen nacionalni projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« Projekt smo koordinirali prav na podružnični šoli na Uncu in je v letošnjem letu trajal od 22. 9. 2017 do 22. 4. 2018.

Glavni namen projekta je bil navdušiti otroke nad naravo – zelišči in z njihovo pomočjo iz pozab…


Pozdrav pomladi

Na Uncu je v četrtek, 12. 4. 2018, potekala že tradicionalna pomladna prireditev za krajane Pozdrav pomladi. Učenci, ki obiskujejo šolo na Uncu, so se predstavili z različnimi točkami: petje, ples, recitacije … Gostovala je tudi dramska skupina iz OŠ na Rakeku in zaigrala igrico Mojca Pokrajculja.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pri nastajanju prireditve pomagali, nekaj utrinkov pa s…


Razstava slik članov Društva likovnih ustvarjalcev Postojna

Vabimo vas, da si v večnamenskem prostoru šole ogledate razstavo slik članov Društva likovnih ustvarjalcev Postojna, ki letos praznuje trideset let delovanja. V vseh teh letih se je društvo predstavljalo na raznih razstavah doma in v tujini. Prejeli so kar nekaj prestižnih nagrad, leta 2010 tudi srebrno plaketo Občine Postojna.

Društvo šteje šestindvajset članov, na naši šoli pa…


Plavalni tečaj za prvošolce

Prvošolci so od 19. 3. do 23. 3. obiskovali plavalni tečaj v Ajdovščini. Prvi dan so pokazali, kaj že znajo, in na podlagi predznanja so jih vaditelji razdelili v skupine. Nato so v skupinah vsak dan veselo čofotali, se učili in utrjevali različne tehnike plavanja. Prav vsi učenci so se potrudili po svojih močeh in zadnji dan pokazali svoj napredek.

Foto utrinke si lahko ogledat…


Akcija NIVEA – Podarite nam modro srce

V 3. r. na Uncu smo se odzvali na akcijo NIVEA – Podarite nam modro srce in oblikovali modra srca. Na ta način širimo podporo akciji, ki pomaga otrokom in mladostnikom iz socialno šibkejš…


Pustni torek na Uncu

V šolo na Uncu so na pustni torek namesto učencev vstopili kavbojci, policisti, gusarji, princeske, pikapolonice … Utrinke pustnega rajanja si lahko ogledat…


Stavka, 14. 2. 2017

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je za sredo, 14. 2. 2018, napovedana splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavka bo potekala tudi na OŠ »Jožeta Krajca« Rakek z enoto PŠ Unec od 6.00 do 16.00.

Zaradi stavke se tega dne vzgojno-izobraževalno delo in druge dejavnosti ne bodo izvajale, odpovedani bodo tudi šolski prevozi.

Za morebitne nujne primere, ko…


Zimski športni dan

Prvošolci in drugošolci smo komaj čakali pravi zimski dan in nato končno dočakali sneg. Izkoristili smo ga v prijetnem druženju na snegu. Sankali in kotalili smo se po bližnjem hribu, delali snežake, snežne vlakce … skratka, imeli smo se zelo…


Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

22. 12. 2017 smo na naši šoli s prireditvijo proslavili dan samostojnosti in enotnosti. Sodelovali so vsi učenci, učitelji in gospa ravnateljica ter se predstavili z različnimi točkami. Spregovorili smo nekaj besed o pomenu tega praznika in recitirali pesmi. S plesom, prazničnimi pesmicami in toplimi voščili smo se poslovili od starega leta ter si zaželeli vse lepo v novem.

SREČNO…


KRATKA ZGODOVINA ŠOLE

Šola na Uncu ima dolgo in bogato zgodovino. Leta 1855 so vaščani organizirali prvi pouk v vasi, leta 1857 pa je bila šola uradno ustanovljena. Šolska zgradba je bila zgrajena leta 1864 in v njej poteka pouk še danes.

V skoraj 150 letih delovanja je dala prve učenosti mnogim znanim Slovencem. Obiskovali so jo: brata Jager (Ivan – znani arhitekt, Plečnikov sodobnik, Franc – misionar in čebelar), pisatelj Ivan Matičič (roman: Petrinka, Živi izviri, Fant s Kresinja, Rdeči signali,… njegove spomine na šolanje na Uncu pa je lepo zapisala njegova hči, pisateljica Nada Matičič v delu Moja hoja z očetom), jezikoslovec Lovro Mahnič (o njem piše v svojem romanu Prijan Lovro znani hrvaški pisatelj Avgust Šenoa), pisatelj Jelo Klančar (Korenine).

Šola se od junija 2001 imenuje po Rudolfu Maistru. Na Uncu je general in pesnik preživel zadnja leta svojega življenja in tu tudi umrl.

Naša šola že ves čas svojega delovanja skrbi za kulturno življenje v kraju. V zadnjih letih se posvečamo predvsem projektom, ki so povezani z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi danostmi domačega kraja.

ZNAČILNOSTI, ZANIMIVOSTI KRAJA

Unec leži ob avtocesti Ljubljana–Postojna. Kljub majhnosti kraja pa najdete pri nas mnogo zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati:

 • vaška lipa – ena najstarejših in najlepših v Sloveniji (stara okrog 400 let);
 • cerkev Sv. Martina;
 • Maistrova hiša s spominsko ploščo (danes upravna stavba Kovinoplastike Lož, PE Kovind Unec);
 • Unška koliševka – največja udorna jama v Sloveniji;
 • naravni park Rakov Škocjan z znamenitostmi (veliki in mali naravni most, naravoslovna učna pot, Zelške jame, Tkalca jama);
 • CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu.

Varna pot


Povečaj zemljevid

Prihajajoči dogodki

 • 21/05/2018PZ FIZ - 9.a
 • 23/05/20188.a - PZ TJA
 • 23/05/2018PZ GEO 6.a
 • 23/05/2018PZ GEO 6. b
 • 23/05/2018PZ ZGO 7.A
 • 24/05/20189.a - PZ TJA
AEC v1.0.4
Copyright ©2013. OŠ Rakek - izvedba Edo Milavec - MV d.o.o.