PŠ Unec

uneclogo

Obvestila

Brezplačni antivirusni program za učence

Spoštovani,

v kolikor želijo, lahko učenci pridobijo brezplačen antivirusni program (F-secure). 

Učenci pridobijo licenco (vsak učenec je upravičen do ene aktivacijske kode za računalnik in ene za mobilno napravo. Koda deluje na enem računalniku in eni mobilni napravi.), tako da:

do 21. 11. 2017 natisnejo in izpolnijo izjavo (starši in učenci jo podpišejo),
izjavo…


Urnik knjižnice v prihodnjem tednu (13.-17. november)

Spoštovani starši,

urnik knjižnice bo v prihodnjem tednu spremenjen zaradi odsotnosti knjižničarke. Knjižnica bo odprta:

PON: 7.00-7.30 in 12.30-13.00

TOR: 7.00-7.30 in 13.00-14.30

SRE: 7.00-7.30 in 12.30-14.00

ČET: 7.00-7.30, 12.30-13.00 in 14.00-14.30

PET: 7.00-7.30 in 12.30-13.00

Za učence bo urnik objavljen tudi na vratih knjižnice. Izposoja na Uncu ne bo…


Uši

Obveščamo vas, da so se v 5. razredu pojavile uši. Starše lepo prosimo, da ravnajo v skladu z navodili, ki smo jih posredova…


2. ŠD – Oviratek za učence 1.-9. razreda

V torek, 17. 10. 2017, se bo na šolskem stadionu in v njegovi okolici odvil 3. RAKOVŠKI OVIRATEK. Prihod v šolo je kot ponavadi. Otroci naj bodo/bodite oblečeni v oblačila, primerna za kakšno blatno lužo in obuti v športne copate z nedrsečim podplatom, saj se bodo/boste gibali po različnih površinah (strmina, makadam, zemlja, trava). S seboj naj prinesejo/prinesite rezervna oblačila…


SIMBIOZA GIBA

DRAGA DEDEK IN BABICA!

Leto je spet naokrog in naša šola tudi letos sodeluje pri projektu SIMBIOZA GIBA, ki bo potekal med 16. in 20. OKTOBROM 2017. V tem času bomo v šoli pripravili gibalni program, namenjen prav vam. Skupaj se bomo igrali gibalne igre, šli na sprehod in se pri tem neizmerno zabavali. Veseli bomo, če se nam pridružita.

Prijaviti se je potrebno na telefonsko…


Program aktivnosti v OKTOBRU v Točki moči

Center je odprt od ponedeljka do četrtka od 9h do 13h oziroma v popoldanskem času v skladu s potrjenimi programi.

Po dogovoru: Psihološko svetovanje za odrasle, otroke, pare in družine (tel. 031 727 528) in brezplačna učna pomoč za osnovnošolce (tel. 040 699 960).

 

Programi iz zgornje razpredelnice so brezplačni – razen vsebin, obarvanih v posebnih barvah:

 Španščina za…


D R O B T I N I C A – Malo je … VELIKO

16. oktobra, ob svetovnem dnevu hrane, skušamo v sodelovanju z Rdečem križem preko mednarodne kampanje Drobtinica ozaveščati širšo javnost glede vse bolj pereče problematike nezadostne in/ali nepravilne prehrane naših najmlajših – osnovnošolcev ter vzpodbujati čut za solidarnost s tistimi, ki so se znašli v stiski.

Drobtinica bo potekala v petek, 13. oktobra 2017, predvidoma od…


Pred izbiro poklica

Zavod RS za zaposlovanje vabi starše učencev 9. razredov,  da se v sredo, 25.10. 2017, ob 16.00 uri udeležijo predavanja Pred izbiro poklica, ki bo potekalo v prostorih Zavoda RS za zaposlovanje, Parmova 32, Ljubljana, v 6. nadstropju.

Dnevni red:
 Dejavniki pri poklicnem odločanju in izbiri poklica (Irena Dejak, ZRSZ)
 Pripomočki za vseživljenjsko karierno orientacijo (Zlata…


5. oktober – svetovni dan učiteljev

Svetovni dan učiteljev vsako leto 5. 10. praznujemo v Sloveniji že 24 let. Redno ga obeležujemo tudi na naši šoli. Ob tej priložnosti je učiteljem šole v imenu vseh učencev čestitala učenka Vanesa Istenič, nagovorila pa jih je tudi  ga. ravnateljica, mag. Anita Knez. Njen nagovor si lahko preberete spodaj.

Spoštovani učitelji, dragi učenci!

Ljudje se ves čas…


Novice

Slikanje z usti

V petek, 27. 10., smo imeli na Uncu obisk Benjamina Žnidaršiča in Željka Vertlja. Pogovarjali smo se o življenju tetraplegikov, nato pa sta nam prikazala, kako se slika z usti, v čemer so se preizkusili tudi učenci.

Druženje z obema slikarjema je bilo zelo prijetno, kar povedo vtisi nekaterih učencev:

– Všeč mi je bilo, ko je gospod Benjamin povedal, kako poteka njegov dan doma.


Simbioza Giba

V tednu med 16. in 20. oktobrom se je naša šola pridružila vseslovenski akciji »Simbioza Giba« in širjenju sporočila o pomenu vsakodnevnega gibanja za naše zdravje in kakovostno življenje. Stari starši so se pri urah športa pridružili svojim vnukom in se preizkusili v različnih medgeneracijskih športnih igrah. Nekateri pa so se udeležili tudi pohoda na podružnični šoli na…


Simbioza giba

V sredo, 18. 10., smo v okviru projekta “Simbioza giba” v šolo povabili dedke in babice. Skupaj smo se odpravili na pohod na Stari grad. Druženje je bilo zelo prijetno, zato se vsem zahvaljujemo za…


Simbioza Giba

Veselo smo zakorakali v Simbiozo …


KD Obisk knjižnice

V četrtek, 12. 10. 2017, smo imeli kulturni dan. Obiskali smo kar dve knjižnici. Avtobus nas je odložil pred splošno knjižnico na Rakeku. Tam smo z vodenim ogledom knjižničarke Nevene Savić spoznali knjižnico, razdelitev oddelkov, kako so knjige zložene po policah, kaj je knjigomat, kako poteka izposoja, delo knjižničarja in ob koncu poslušali še pravljico in uganke. Nato smo…


Rezultati šolskega tekmovanja iz Razvedrilne matematike

Na šolskem tekmovanju iz RAZVEDRILNE MATEMATIKE so bronasto priznanje dosegli naslednji učenci:

Jan Luka Pungaršek, 1. a
Zoja Jerič, 1. a
Timo Urbas, 1. a
Luka Zalar, 1. a
Tristan Lavrič, 2. a
Ula Rovan, 2. a
Neža Rikke Rutar, 3. b
Patrik Kralj, 3. a
Manca Pohole, 4. a
Zala Zbačnik, 5. b
Ajda Perko, 5. a
Vanesa Istenič, 6. a
Amadej Arh, 6. a…


BEREMO S TAČKAMI POMAGAČKAMI

Tudi v letošnjem šolskem letu bomo brali skupaj s Tačkami pomagačkami!

Utrinke z današnjega skupnega branja si lahko ogledate na priložen…


KD Glasbena in lutkovna delavnica

Danes so imeli učenci 1. triade kulturni dan “Glasbena in lutkovna delavnica”. Vsi smo se zbrali na matični šoli na Rakeku, kjer smo najprej spoznali igralko Lucijo Ćirović in Boštjana Štormana, samostojnega ustvarjalca na področju kulture, ki se ukvarja s scenografijo, oblikovanjem lutk, animacijo … Predstavila sta nam gledališče, lutke in izvedla nekaj kratkih lutkovno-igran…


TD Promet

V torek, 4. 10. 2017, smo imeli v 1. B tehniški dan “Promet”. Veliko smo se pogovarjali, reševali zabavne prometne uganke, ustvarjali, odšli na sprehod in hkrati opazovali promet ter urili in pridobivali novo znanje o njem.

TUKAJ si lahko pogledate nekaj…


KRATKA ZGODOVINA ŠOLE

Šola na Uncu ima dolgo in bogato zgodovino. Leta 1855 so vaščani organizirali prvi pouk v vasi, leta 1857 pa je bila šola uradno ustanovljena. Šolska zgradba je bila zgrajena leta 1864 in v njej poteka pouk še danes.

V skoraj 150 letih delovanja je dala prve učenosti mnogim znanim Slovencem. Obiskovali so jo: brata Jager (Ivan – znani arhitekt, Plečnikov sodobnik, Franc – misionar in čebelar), pisatelj Ivan Matičič (roman: Petrinka, Živi izviri, Fant s Kresinja, Rdeči signali,… njegove spomine na šolanje na Uncu pa je lepo zapisala njegova hči, pisateljica Nada Matičič v delu Moja hoja z očetom), jezikoslovec Lovro Mahnič (o njem piše v svojem romanu Prijan Lovro znani hrvaški pisatelj Avgust Šenoa), pisatelj Jelo Klančar (Korenine).

Šola se od junija 2001 imenuje po Rudolfu Maistru. Na Uncu je general in pesnik preživel zadnja leta svojega življenja in tu tudi umrl.

Naša šola že ves čas svojega delovanja skrbi za kulturno življenje v kraju. V zadnjih letih se posvečamo predvsem projektom, ki so povezani z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi danostmi domačega kraja.

ZNAČILNOSTI, ZANIMIVOSTI KRAJA

Unec leži ob avtocesti Ljubljana–Postojna. Kljub majhnosti kraja pa najdete pri nas mnogo zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati:

 • vaška lipa – ena najstarejših in najlepših v Sloveniji (stara okrog 400 let);
 • cerkev Sv. Martina;
 • Maistrova hiša s spominsko ploščo (danes upravna stavba Kovinoplastike Lož, PE Kovind Unec);
 • Unška koliševka – največja udorna jama v Sloveniji;
 • naravni park Rakov Škocjan z znamenitostmi (veliki in mali naravni most, naravoslovna učna pot, Zelške jame, Tkalca jama);
 • CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu.

Varna pot


Povečaj zemljevid

Prihajajoči dogodki

 • 23/11/2017PZ TJA 6.b
 • 23/11/2017PZ NAR 7.a
 • 24/11/20171.PZ SLJ 4.a
 • 24/11/2017Spis, 6. a/b
 • 24/11/20171. PZ SLJ 4.b
 • 29/11/2017PZ SLJ 7. a
AEC v1.0.4
Copyright ©2013. OŠ Rakek - izvedba Edo Milavec - MV d.o.o.