Tipična švedska sladica je jabolčna pita z vanilijevim sladoledom. Za pito potrebujemo le osnovne sestavine, priprava ni zahtevna, količine lahko prilagajamo svojemu okusu in izkušnjam, sladica pa vselej požanje veliko pohval. Poskusite tudi sami!

Za družinski pravokoten pekač z dvignjenimi stranicami potrebujemo približno:

700 g (čvrstih) jabolk

200 g sladkorja

125 g moke

170 g masla

1 jajce

cimet

Jabolka operemo, olupimo, in narežemo na krhlje (seveda brez pečk). Potresemo jih z žlico sladkorja in jih enakomerno razporedimo po pekaču. Temeljito zmešamo sladkor in moko, cimet, maslo in jajce. To maso enakomerno razporedimo po jabolčnih krhljih in pita je pripravljena za peko.

Pito pečemo v ogreti pečici na približno 180°C okoli 45 min, dokler skorjica ni zlato rumena.

Postrežemo še toplo, s kepico vanilijevega sladoleda.

Dober tek!