3. decembra smo obeležili svetovni dan oseb s posebnimi potrebami. Povabili smo Matica Prudiča iz Dolenje vasi pri Cerknici, za katerega tudi zbiramo plastične zamaške.

Matic se je rodil 29. 12. 2007 – dva meseca prezgodaj. Že na začetku je imel težave z dihanjem in s hranjenjem. Po treh mesecih je prišel domov iz bolnice, vendar mu je bilo potrebno še vedno dovajati kisik in ga hraniti po sondi (po majhni cevki, ki je bila skozi nosek speljana v želodček). Na samem začetku je bil Matic veliko pri zdravnikih, specialistih in v bolnicah. Pri treh letih in pol je zadihal samostojno in ni več potreboval dodatnega kisika.

Imel je kar nekaj operacij v tem kratkem obdobju svojega življenja: operacija testisov, pri enem letu in pol vstavitev gastrostome (cevke, ki omogoča hranjenje direktno v želodček), pasaža požiralnika, magnetne resonance glavice in kolena ter pri treh letih operacijo kolenskih in stopalnih vezi. Ker operacija ni bila uspešna, so si starši želeli, da bi prišli do mnenja tujih zdravnikov. Takrat so se začele dobrodelne akcije za Matica, s katerimi so želeli zbrati denar za operacijo kolena in stopala v Avstriji. Ker so bili vsi ortopedi, s katerimi sta starša sodelovala, mnenja, da bi bile te operacije prenaporne zanj, so jih prestavili na dobo pubertete. Moramo poudariti, da so zdravniki v Sloveniji predlagali le amputacijo nogice in protezo, kar sta odločno zavrnila. Ker pa se nista sprijaznila s tem, da Matic ne bi hodil, saj je jasno izražal zmožnosti in željo po hoji, sta iskala druge rešitve. Zdravniki z Dunaja s sodelovanjem slovenskih ortopedov so nakazali začasno rešitev s klečalno protezo. Pod pritiskom staršev so na Rehabilitacijskem centru Soča le izdelali klečalno protezo z nogico, ki Maticu pomaga hoditi. Z njo je ob opori hodil že drugi dan, po dobrem mesecu pa je hodil samostojno. Tako je verjetno prvi otrok, ki hodi na tak način. S hojo se mu je odprl nov svet spoznanja in bolje napreduje v razvoju.

Njegova družina si je zadala še nekaj ciljev, ki jih želi realizirati v prihodnosti. Napredovati želijo na področju hranjenja, zato se želijo povezati z zdravniki iz tujine ter pretehtati možnosti učenja hranjenja. Pred tem ga čaka še operacija mehkega in trdega neba v ustih, nato pa še pasaža požiralnika. Zaradi ptoze veke (povešena veka) levega očesa ga najverjetneje še čaka operacija.

V ta namen se tudi zbirajo zamaški. Družina Prudič se zahvaljuje vsem otrokom in zaposlenim za vsak zamašek, saj bodo s temi sredstvi omogočili Maticu boljši razvoj ter bolj samostojno življenje.

[coolEye how=album puser=osrakek source=picasa search=20121203_Matic]