Švedska je za nami. Seveda smo vsi zelo žalostni, saj bi tam ostali še vsaj dva tedna. S Švedi smo se odlično razumeli in pri družinah nam je bilo zelo všeč. Na začetku, ko smo prišli na Švedsko, smo se počutili zelo čudno. Bilo nas je malce strah. Spoznati se v živo je čisto nekaj drugega, kot se pogovarjati po Facebooku ali Skypu. Vendar je ta strah izginil kmalu po tem, ko smo se spoznali. Začeli smo se pogovarjati in spoznavati drug drugega.

Na prvi pogled so najstniki na Švedskem zelo podobni nam. Tudi oni preživijo veliko časa na računalniku in na telefonih.  Ko pa jih spoznaš pobližje, vidiš, da smo si zelo različni. Najstniki na Švedskem so veliko bolj prepuščeni sami sebi kot mladi v Sloveniji. Učitelji na njih ne smejo kričati. Če kdo kriči, se še učenec dere nazaj. Zato so bili vsi zelo presenečeni, ko je naša učiteljica nekaj kričala. Tudi ko smo šli v Stockholm, smo mi morali ves čas hoditi v vrsti po dva in dva in učiteljice so nas velikokrat preštevale. Švedski učenci pa so hodili po cesti, učitelj jih ni prešteval, nekaj učencev pa je celo zanalašč zamudilo podzemno železnico. Seveda je obnašanje naših učiteljic po svoje razumljivo, ker smo bili v drugi državi in so bile odgovorne za nas. Ampak pri nas je isto, tudi če gremo na izlet ne prav daleč z Rakeka. Veliko bi jih mislilo, da ni v redu, če so tako prepuščeni sami sebi. Vendar pa vedo, kaj je prav in kaj ni. Vedo na primer, da se med sabo ne smejo ozmerjati, saj je to tudi na Švedskem prepovedano in te lahko vržejo iz šole. Ko smo šli mimo potoka in so bile v njem plastenke, je nekaj učencev kar samih od sebe šlo in so jih pobirali. To se pri nas ne bi nikoli zgodilo. Na Švedskem med poukom nimajo zvezkov, ampak le računalnike. Veliko naših učencev je reklo, zakaj tega nimamo tudi pri nas. Vendar se to pri nas ne bi obneslo, ker  tako ne bi nihče poslušal. Seveda tam tudi gredo na Facebook in druge strani, ampak tudi vedo, kdaj morajo delati.

Zelo smo veseli, da smo lahko spoznali nekaj novega. Veliko učencev je zavidalo Švedom nekatere dobrine. Vendar se pri nas vse te stvari ne bi obnesle, saj so najstniki zelo drugačni kot na Švedskem.

 

Anja Zdovc, 9. a