V ponedeljek, 27. januarja 2014, smo se z avtobusom odpeljali na Roglo v zimsko šolo v naravi.

Najprej smo se ustavili pri hotelu na vrhu Rogle in se šli kopat v bazen. Potem smo se z avtobusom odpeljali do Koče na Pesku, pojedli kosilo in se razporedili po sobah. V sobi nas je bilo devet deklet, postelje pa so bile neudobne.

Po skupnem sestanku smo šli na pohod. Ko smo se vrnili, smo imeli pouk in nato večerjo. Pri pouku smo reševali učne liste z zanimivimi temami.

Cel teden smo imeli slabo vreme, snežilo je, pihal je veter in bila je megla. Razporejeni smo bili v skupine glede na naše znanje smučanja. Smučali smo dve uri dopoldne in dve uri popoldne, vmes je bilo kosilo in po smučanju pouk. Po večerji so nam učitelji predstavili zanimive teme: FIS pravila, tehnike smučanja in smučarsko opremo, v četrtek pa smo imeli video analizo našega smučanja. Zadnji dan smo se šli še enkrat kopat, ker je bilo vreme preslabo za smučanje. Zaradi vremena je odpadlo tudi tekmovanje v veleslalomu in sankanje po tirnicah.

Zimske šole v naravi sem se zelo veselila, ker rada smučam, vendar mi je teden malo pokvarilo muhasto vreme.

Domov smo se vrnili v petek ob pol petih. Bili smo zelo utrujeni.

Tadeja Malc, 6. B

 

27. januarja smo se končno odpravili na Roglo. Tja smo prispeli po treh urah vožnje z avtobusom.

Prvi in zadnji dan smo šli v bazen, kjer smo se kopali in zabavali, druge tri dni pa smo vsak dan smučali po šest ur. Ker še nisem znala smučati, sem bila razporejena v začetno skupino, v kateri nas je bilo sedem. Zabavna učiteljica Maja nas je naučila poganjati, ustavljati in zavijati s smučmi. Pokazala nam je tudi, kako se pobrati pri padcu. Vozili smo se s sedežnico in vlečnico ter uživali v lepem razgledu. Kosila smo imeli v restavraciji na smučišču. Po smučanju smo imeli popoldansko malico. Potem sta bili dve uri pouka. Po okusni večerji smo imeli predavanje o smučanju, pri tem smo si ogledali tudi razne video posnetke. V četrtek pa je bilo še posebej zanimivo, saj smo na posnetkih gledali sami sebe, kako smučamo. Po predavanju smo imeli uro časa, da si umijemo zobe, se preoblečemo v pižame in se pogovarjamo. V naši sobi, kjer nas je bilo največ, smo zaspali najpozneje. Ob deseti uri smo morali biti že v posteljah. Zadnji dan smo nameravali imeti tekmovanje v slalomu, a nismo šli zaradi slabega vremena.

Čeprav v petek nismo vozili slaloma, sem se vseeno zelo zabavala. Vesela sem, ker sem se naučila smučati.

Živa Juvančič, 6. B

 

Rogla je lep kraj z veliko zanimivostmi. Pozimi lahko turisti uživajo v smučanju na urejenih smučiščih, ki so namenjena tako začetnikom in otrokom kot tudi izkušenim smučarjem. Na smučiščih se lahko pelješ s štirisedežnico, žičnico in sidri. Smučišča so vso zimo zasnežena. V primeru pomanjkanja naravnega snega ga izdelujejo s pomočjo snežnih topov.

Na Rogli seveda niso samo smučišča, veliko je tudi drugih možnosti za športne aktivnosti. Poleti lahko turisti tudi kolesarijo po poteh, ki vodijo skozi prelepe pohorske gozdove. Lahko izberejo tudi hojo, saj jim Rogla ponuja veliko izbiro pohodniških poti. Poleti in pozimi se lahko vozijo z zabavnimi adrenalinskimi sanmi, ki te pri 40 km/h skozi ostre ovinke pripeljejo v dolino.

Po napornem dnevu športnih aktivnosti se lahko obiskovalci sprostijo v  hotelskih prostorih, ki ponujajo bazen, savno, masažo in druge sprostitvene dejavnosti. Lahko obiščejo tamkajšnjo restavracijo, ki ponuja veliko dobrih kulinaričnih užitkov.

Na koncu lahko turisti ugotovijo, da je Rogla odličen kraj za športne aktivnosti in oddih od stresa vsakdanjega življenja.

Gašper Šlajnar, 6. B