S Prešernom prešerni
Družinsko gledališče Kolenc
90 minut, brez odmora

3. februarja smo si v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc na naši šoli ogledali gledališko predstavo z naslovom S Prešernom prešerni.
Namenjena  je nam, najstnikom, da bi nas na hudomušen in umetniški način spomnila na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ob spremljanju predstave se zavemo njegove pomembnosti in vpliva na narodno zavest ter ohranjanje slovenskega jezika.
Vsebinsko je bila predstava zelo bogata. Nikakor ni bila monotona ali dolgočasna, ravno nasprotno. Ponujala nam je obilico smeha in zabave ter nam na zelo doživeto približala mnogo Prešernovih pesmi. Zgodba je govorila o dekletu Petri, ki je velika oboževalka Prešerna. Njeno srce pa bi rad ogrel Lovro, fant, ni mu čisto nič ni mar za zgodovino in umetnost.Tako na pomoč pokliče prijatelja Jana, kateremu pa je tudi všeč Petra. Jan ima do poezije zelo pozitiven in čuteč odnos. Je velik poznavalec Prešernovih del, kar Petro očara. Na koncu se Lovro vda, Petra in Jan pa skupaj s svojo ljubeznijo do poezije postaneta zaljubljen par.
Scena je bila skromna in statična, a primerna in zadostna. Uporabljeni so bili le nujni rekviziti. Kostumi so bili prilagojeni vlogam. Petra je bila oblečena nekoliko staromodno, pa vseeno dekliško. Lovro je tudi z oblačili izražal svojo brezbrižnost, Janova oblačila in maska pa so odsevala resnobo in Prešernov čas. Zanimivo je, da je moško vlogo Jana odigrala ženska.
Vloge so bile odigrane zelo doživeto. Osebno mi je bila najbolj všeč igra Jana, ki je prepričljivo predstavil mnogo pesmi in zanimivosti iz Prešernovega življenja. Vloga Lovra je bila prav tako odigrana odlično; igralec nas je s svojo sproščenostjo in neposrednostjo zabaval in nasmejal.

Kristina Oton, 9. b