V sklopu projekta ‘Roden’, ki ga že v drugo izvajamo s partnersko šolo Roslagsskolan Roden iz mesta Norrtälje na jugovzhodu Švedske, smo v tednu od 1. do 5. junija na naši šoli gostili 19 učencev, od tega 7 deklet in 10 fantov, ki obiskujejo 7.b razred drugostopenjske osnovne šole Roslagsskolan Roden, dva fanta pa 8. razred osnovne šole Grindskolan. Kot zanimivost povejmo, da so švedski sedmošolci pravzaprav iste starosti kot naši osmošolci, saj učenci na švedskem osnovno šolo začnejo z razredom ‘nič’. Poleg učencev so bili naši gostje tudi: bivši razrednik in pobudnik projekta Stellan Larsson, asistent učencev Rasmus Svensson Lindgren, pomočnica ravnateljice, ki z novim šolskim letom prevzema vodenje naše partnerske šole, Ildico Hellman, in ravnateljica Maria Kallmark-Molitor.

Naši učenci so svoje švedske vrstnike v ponedeljek popoldne pred šolo pričakali z zakusko, ki so jo sami pripravili, nato pa jih odpeljali na svoje domove. V torek so vse zbrane prijetno presenetile naše učenke s pevsko interpretacijo švedske evrovizijske zmagovalke, sledil pa je pozdrav ravnateljice naše šole mag. Anite Ivančič. Župan naše občine, gospod Marko Rupar,  je učencem položil na srce pomen odprtosti in pridobivanja mednarodnih izkušenj, vodstvo švedske šole pa je poleg pozdrava gostitelje obdarilo s praktičnimi darilci. Švedski učenci so za nas pripravili projekcije, s katerimi so zelo samozavestno predstavili svoj domači kraj, šolo in nekatere znamenitosti. Po navodilih so se učenci po skupinah odpravili na raziskovanje Rakeka in pridobivanje točk na podlagi pripravljenih nalog, pri čemer so morali dobro sodelovati in se ob tem spoznavali in zabavali. Med preverjanjem opravljenih nalog je učence povezal mednarodni jezik nogometa, hkrati pa so se seznanili z nekoliko neobičajnim, vendar zelo zanimivim hobijem preživetja v naravi, ki sta ga za vse učence v odlični angleščini predstavila učenca naše šole.

Po šolskem kosilu so najbolj inovativni, najhitrejši in najbolj sodelovalni raziskovalci Rakeka prejeli pohvalo za zmago na ‘Checkpoint-u’, celotna skupina učencev pa se je nato odpravila na izlet na obalo. Vsi švedski učenci so v Simonovem zalivu želeli preizkusiti slanost Jadranskega morja, nekaj naših pa bo raje počakalo, da bo morje za kakšno stopinjo toplejše. Sprehod do Izole je ponujal pogled na mediteransko arhitekturo, učence pa je še bolj kot simpatično mestece navdušil za švedske razmere cenovno ugoden sladoled.

V sredo so se učenci po uvodni uri v šoli skupaj odpeljali v Ljubljano, tam pa ločili, saj je naše učence čakal z letnim delovnim načrtom predviden ogled operne predstave, švedski učenci pa so pod vodstvom prilagodljive vodnice krenili po našem glavnem mestu ter izvedeli veliko zanimivosti in legend o videnih znamenitostih, nato pa se vkrcali na ladjico ter uživali v panoramski plovbi po Ljubljanici, ki jo je zanje zagotovilo Slovensko-švedsko društvo iz Ljubljane.

Sredino popoldne je bilo namenjeno skupnemu preživljanju prostega časa in morebitnim družinskim izletom, precej učencev je obiskalo Cerkniško jezero, Rakov Škocjan in Postojnsko jamo.

Četrtkove delavnice so učenci izbrali že pred obiskom in se nanje prijavili preko spletne strani, ki jo je za potrebe projekta že jeseni ustvaril naš učenec. Razporedili so se na lesno, likovno, jezikovno in kuharsko. Prvi so izdelovali ‘knjigobežnice’, lesene hišice za knjige, ki bodo na posebnih mestih na voljo naključnim bralcem, medtem ko na nekaj brezdelno čakajo, za zamenjavo pa tudi za domov, s tem pa mehko vzpodbujale mlade k branju. Ljubitelji slikanja so preizkusili spretnost slikanja na zid in popestrili izgled ploščadi pred glavnim vhodom v našo šolo. Na jezikovni delavnici so nastajali članki o poteku izmenjave, izbor fotografij, pomembnih podatkov o partnerskih državah in slovarček pomembnih besed in fraz v slovenskem in švedskem jeziku ter seveda v našem skupnem sporazumevalnem jeziku, angleščini. Kuharji so najprej izdelali spomin z besediščem, ki so ga potrebovali pozneje pri peki raznih piškotov, s katerimi so se po zaključku delavnic lahko posladkali vsi, medtem ko so si ogledovali rezultate dela drugih delavnic, ki so jih vodili mentorji – učitelji naše šole. Pred koncem šolskega dne so naši učenci svoje švedske prijatelje s kvizi preizkusili v znanju o Sloveniji. Zmagovalni trojici sta pokazali, da so si učenci zapomnili precej slišanega v teh dneh in prebranega v prispevkih, ki so jih naši učenci v času priprave na izmenjavo zanje pisali in objavljali na spletni strani projekta.

Popoldne so se pred šolo v  skupnem druženju z družinami skoraj zašibile mize in klopi, ki jih je zagotovilo PGD Rakek, saj so se družine izredno bogato odzvale na povabilo, da prispevajo hrano za skupni piknik. Ponovno je svojo povezovalno vlogo med učenci odigralo okroglo usnje, saj se je največ učencev zadrževalo na igrišču, starši pa so sproščeno klepetali drug z drugim in razredničarkama ter vodstvom šol. Ravnateljica in pomočnica švedske šole sta se nam iskreno zahvalili za gostoljubje in izredno pester program ter toplo povabili naše učence, da zagotovo vrnemo obisk pri njih septembra letos.

Zadnji skupni dan se je začel z oddajanjem prtljage v šoli in avtobusnim prevozom v Cerknico, od koder smo se hitro povzpeli na Slivnico. Zdelo se je, da učenci želijo drug drugim pokazati, kaj zmorejo, pri čemer jih ni motila niti poletna vročina. Razgled na razlivajoče se Cerkniško jezero je izvabil številne fotografe, nato pa smo se že vrnili v dolino, na avtobus in v šolo, kjer so se učenci osvežili in okrepčali. Sledilo je čustveno slovo, z množičnimi zagotovili, da se kmalu spet snidemo. Kljub prometni gneči ob poletnem koncu tedna so naši prijatelji pravočasno prispeli na Krk, od koder so poleteli proti Stockholmu, nazaj k svojim družinam in v svojo šolo, kjer pa se bo zanje pouk zaključil že v prihodnjem tednu. Naši učenci pa se bodo morali po tako doživetem tednu zbrati še za nekoliko več dni pouka do poletnih počitnic, med katerimi bodo lahko ponovno prosto razmišljali o svojem potovanju na Švedsko, ki je sedaj, ko smo se spoznali tudi v živo in skupaj marsikaj doživeli, še toliko bolj privlačno.

Ob uspešnem zaključku obiska švedske skupine na naši šoli se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so ta obisk omogočili: sponzorjem in donatorjem, Občini Cerknica, vodstvu obeh šol, razredničarkama in drugim sodelujočim učiteljem, učencem ter našim staršem, ki so organizatorjem izmenjave izrazili zaupanje, podporo in spoštovanje.

GALERIJA

Urška Drobnič,
koordinatorka projekta