Danes je 21. september, dan, ki ga  je OZN proglasila za svetovni dan miru.

To je tudi dan, ko se tisoče šol in otrok vsega sveta poveže v skupni misli miru in prijateljstva in ob 12.00 po lokalnem času sadi drevesa miru. Prva drevesa bodo posadili v Oceaniji, zatem pa – sledeč Soncu – v Aziji, Evropi in Afriki. Zadnja drevesa bodo posadili v Severni in Južni Ameriki. Na tisoče šol iz 150 držav vsega sveta bo svoje misli in dejanja združilo v sajenju dreves.

ENO program se je začel v finski vasici ENO in do zdaj dosegel že na milijone otrok, mladine, učiteljev in staršev. Dokaz, da majhno lahko postane veliko in da lahko prav vsak pomaga narediti razliko! Ponosni smo, da smo del tega. A naš cilj je še mnogo večji! Naš cilj je, da do leta 2017 posadimo in Zemlji vrnemo 100 milijonov dreves. To zavezo smo sprejeli na vrhu Rio +20, pri tem pa so nas podprli tudi Združeni narodi.

Drevo je za nas simbol. V prvi vrsti nas opominja na pomen narave in okoljevarstvene zaščite. In drugič – simbolizira sodelovanje šol vsega sveta. Živimo v povsem različnih kulturah, vendar globoko cenimo bogastvo naše različnosti. Spoštujemo pravice vsakogar, tudi pravice narave in živali.

V tem trenutku svet pretresa največji val begunstva po 2. svetovni vojni. 60 milijonov jih je moralo na silo zapustiti svoje domove, kar eden od 122 ljudi na svetu je danes begunec, največ po drugi svetovni vojni.

Polovica ogromne reke beguncev, ki so na prisilnem begu zaradi vojn, konfliktov in nasilja, je otrok. Vsem je med ostalimi pravicami odvzeta tudi ena od najpomembnejših pravic, pravica do branja in učenja. Kar 67 milijonov šoloobveznih otrok v svetu zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne more koristiti svoje pravice do osnovnošolskega izobraževanja.

Kljub silovitemu napredku v vseh tehnoloških znanostih namreč še vedno vsak peti Zemljan ne zna brati, pisati in ne računati. Kar je skupno 781 milijonov ljudi, od tega dve tretjini žensk. Več kot 250 milijonov otrok ne zmore prebrati enega samega stavka, čeprav jih je polovica od te številke štiri leta preživela v šoli. Učenje in branje po sončnem zahodu v številnih državah v razvoju še vedno ni mogoče, ker nimajo elektrike.

Zato v letu svetlobe naredimo nekaj za preganjanje teme in se skupaj borimo za enake možnosti in kvalitetno življenje vseh na svetu.

Ker je danes dan miru, ta drevesa proglašamo za drevesa miru. Želimo si, da bi rasli z našimi drevesi v boljšo bodočnost!

 

OŠ ˝Jožeta Krajca˝ Rakek  se bo ENO drevesijadi pridružila novembra, saj je takrat najprimernejši čas za sajenje dreves. Obnovili bomo živo mejo okrog igrišča,  saj  približno tretjina sadik ne uspeva, kot bi si želeli.