V sredo, 12.10.2016, smo imeli učenci devetih razredov kulturni dan z naslovom Trubar in njegov čas. V prvem delu smo si ogledali Trubarjevo domačijo, v drugem delu pa smo bili priča izdelavi knjige. Opisali vam bova Trubarjevo domačijo ter njegovo življenjsko pot.

Ob prihodu na Trubarjevo domačijo smo najprej zagledali hišo in mlin, ki pa žal nista originala, saj sta bila zaradi Turkov požgana. Domačija stoji na lepi lokaciji ob rečni strugi, ki je bila potrebna za poganjanje mlina. Po malici smo si ogledali spominsko sobo. Takoj smo opazili, da v njej ni pohištva, saj je bilo tudi to v času Turkov požgano. Soba se nam je zaradi šibke svetlobe zdela zelo skrivnostna in temačna. V njej je postavljenih nekaj steklenih stebrov, v katerih so shranjeni ponaredki Trubarjevih knjig, ker je originalov zelo malo ohranjenih in jih skrbno čuvajo v muzejih. Na stenah je z  lepo oblikovano pisavo opisana njegova življenjska pot, napisanih je nekaj odlomkov iz njegovih del ter skice krajev, kjer je deloval. Na natančno izdelanih vitražih so upodobljene osebe, ki so pomembno vplivale na Trubarjevo življenje in delo.

Primož Trubar se je rodil leta 1508 na Rašici. Ker je bil oče mlinar in tesar, kar sta bili eni najbolj spoštovanih obrti tistega časa, je turjaški grof omogočil Trubarju šolanje za duhovnika. Pri dvanajstih letih je za vedno odšel iz rojstnega kraja. Eno leto se je šolal na Reki, nato dve leti v Salzburgu, kjer se je med drugim preživljal tudi s petjem. Leta 1527 je začel delati v župniji v Loki pri Radečah. Z dohodki iz te župnije se je šolal na Dunaju. Dvakrat se je vrnil v Ljubljano kot duhovnik, a je bil obakrat preganjan, zato se po tem ni nikoli več vrnil nazaj. Leta 1550 je na Nemškem izdal prvi dve slovenski tiskani knjigi, Katekizem in Abecednik. Napisani sta bili v nemški gotici, ostale knjige pa je Trubar pisal v bohoričici. Med drugim je napisal tudi Cerkovno Ordningo. Knjižni jezik je sestavil iz ljubljanskega govora z dolenjskimi posebnostmi. Leta 1548 se je poročil z Barbaro Sitar, s katero je imel štiri otroke. Do smrti je kot duhovnik deloval na Nemškem, kjer je 28. junija 1586 tudi umrl.

Kulturni dan nam je bil zelo všeč, saj smo se naučili veliko novega na zanimiv način. Misliva, da nam bo ta dan ostal v spominu še dolgo časa.

                                                                                                                                                                                              Tadeja Malc in Lara Istenič, 9. B

img_5704 img_5714