DNEVNIK  IZMENJAVE S ŠVEDSKIMI UČENCI

(31. 8.–5. 9. 2018)

  1. DAN: Z razredom in učiteljicama Urško Drobnič in Jolando Cerkvenik smo se dobili pred rakovško šolo ob 11.30. Preverili smo vse potrebno in se okrog 12. ure odpravili z avtobusom na letališče na Krku. Na letališče smo prispeli okrog 14. ure. Do našega leta, ki je bil napovedan ob 16.05, smo imeli še nekaj časa, zato smo lahko bili mirni. Ob 16.15 smo bili že v zraku. Bilo je čudovito. Sonce in oblake, ki so se svetili v svetlobi, je bilo zelo lepo videti. Po približno dveh urah in pol leta smo pristali na letališče Stockholm Skavsta. Čez dobri dve uri pa smo z avtobusom prispeli v kraj, kjer smo bivali, Norrtälje.
  2. DAN: Ta dan smo imeli družinski dan. Vsaka družina je počela nekaj drugega. Nekateri so šli gledat nogometno tekmo, nekateri so imeli piknik, nekateri so šli celo z ladjo na Finsko, nekateri pa so bili le doma.
  3. DAN: Ta dan je bil namenjen sodelovanju v skupinah. Imeli smo ‘checkpoint’. Z našimi švedskimi sovrstniki smo si bolje ogledali Norrtälje in spoznali njegove znamenitosti. Takoj po checkpointu smo odšli k šoli, kjer smo vsi skupaj imeli piknik, tudi starši naših gostiteljev. Po pikniku so starši odšli domov, vsi ostali pa smo se zbrali pred šolo in se do večera pogovarjali ter zabavali.
  4. DAN: To je bil prvi delovni dan. Z avtobusom smo se odpeljali eno uro severno od Norrtälja. Ko smo prispeli tja, smo šli na krajši pohod. Ko smo pohod končali, smo imeli malico, po švedsko ‘fika’. Po malici smo se podali proti majhni plaži, kjer so se najpogumnejši tudi podali v mrzlo morje – Baltsko morje, natančneje Botnijski zaliv. Domov smo prišli pozno popoldne, nato pa smo se pred šolo še družili, tako kot prejšnji dan.
  5. DAN: Šli smo v Stockholm. Takoj ko smo izstopili iz avtobusa, smo odšli do največjega muzeja na Švedskem. V muzeju je bilo predstavljenih veliko zanimivih stvari: od zgradbe človeka, živali, dinozavrov, pa vse do naravnih nesreč. Zatem smo odšli na podzemno železnico, s katero smo se odpeljali do starega dela mesta. Šli smo mimo kraljeve palače. V Stockholmu smo si lahko kupili tudi spominke za domov. Vrnili smo se pozno popoldne in se čez nekaj časa dobili doma pri eni izmed Švedinj, kjer smo igrali odbojko.
  6. DAN: Dan, ko se vračamo s Švedske. Dopoldne smo imeli ‘tipspromenad’. To je neke vrste strateška igra. Z njo smo bolje spoznavali obe državi; Slovenijo in Švedsko. Vtisi s Švedske so vsem enkratni, sploh ker smo šli skupaj kot povezan razred, ki dobro sledi navodilom.

Zapisala: Lina Kovšca, 9. a