V četrtek, 4. 10. 2018, smo učenci 9. a razreda imeli kulturni dan z naslovom Rojstvo slovenske pisane besede.

Ob 7.30 smo se z avtobusom odpravili z Rakeka proti Stični, kjer smo si ogledali samostan Stična. To je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju, v katerem še danes stanujejo in delujejo menihi. Samostan je skozi čas zelo spreminjal svojo arhitekturno podobo, zato lahko še danes na njem najdemo sledove romanike, gotike in baroka. Notranjost tvorita križni hodnik in cerkev. V samostanu je nastalo tudi pomembno rokopisno delo Stiški rokopis, ki je eden prvih zapisov v slovenščini. Ogledali smo si tudi muzej krščanstva, ki se nahaja v samostanu. Na koncu pa smo se tudi preizkusili v kaligrafski pisavi in ugotovili, da je bilo nekdaj pisanje veliko težje in dolgotrajno.

Nato smo se z avtobusom odpravili do izvira reke Krke in do Krške jame. Reka Krka je najdaljši desni pritok Save, ki izvira v Suhi krajini, teče skozi Novo mesto in se pri Brežicah izliva v Savo. Je druga najdaljša povsem slovenska reka. Krška jama je vodoravna kraška jama, ki je zelo uničena zaradi vandalizma. Veliko kapnikov je odlomljenih. V njej so se domačini skrivali pred Turki, ampak zdaj je vhod večji, zato bi jih ti lažje našli. Ob velikih nalivih je bila jama polna vode, zato je na vhodu »bruhala« vodo. Zelo zanimivo je bilo, ko nam je vodič pokazal, da lahko v skoraj vsakem kapniku najdeš nek lik ali obliko. Naše učence je zelo zanimalo tudi vse o nadaljevanki »Reka ljubezni«, ki jo snemajo v bližini. Vodič, ki nas je vodil po jami, je tudi statist v Reki ljubezni, zato nam je znal o tem veliko povedati, ampak na snemanje na žalost nismo naleteli, smo pa zato dobili fotografije in avtograme igralcev.

Nazadnje smo se odpravili še do Trubarjeve domačije v Rašici pri Velikih Laščah. Tam smo najprej imeli dvajset minut časa, da se okrepčamo in si kupimo kakšen napitek. Nato pa smo vstopili v sobo, kjer smo si ogledali razstavljena Trubarjeva dela in prisluhnili odličnemu predavanju o avtorju prvih slovenskih knjig. Primož Trubar je napisal pomembni slovenski deli Abecednik in Katekizem ter utemeljil slovenski knjižni jezik, ki ga je osnoval iz ljubljanskega in delno tudi dolenjskega narečja.

Po predavanju pa smo se usedli na avtobus in se odpeljali nazaj proti Rakeku. Domov smo prišli okoli 15. ure.

Ema Zdovc, 9. a