Ptice so čudovita bitja. Obstaja veliko različnih vrst. Nekatere že dobro poznamo, nekatere so pa skrivnostne in neraziskane.

Zelo zanimivo jih je opazovati in razmišljati o njihovem obnašanju. Veliko jih tudi zelo lepo poje in jih je prav sproščujoče poslušati. Paziti moramo, da ne onesnažujemo okolja, saj lahko tako veliko ptic izgubi domove. Le kakšen bi bil svet brez ptic ..? Pust ..? Najbolje bo, da poskrbimo zanje in nam tega ne bo treba nikoli vedeti. O pticah obstaja veliko pravljic, v katerih so omenjene različne vrste skrivnostnih ptic, za katere ne vemo, če res obstajajo. Svet ptic je res velik, raznolik in še ogromno ga je treba raziskati.

Pozimi pticam pripravimo krmilnice, da imajo tudi v mrazu in snegu hrano.  Jaz velikokrat, ko se sprehajam zunaj, poslušam petje različnih ptic. Če slišim kakšno novo, dobro opazujem in sem tiho, da si jo lahko še ogledam. Rada imam sove, ki so malo drugačne, tihe, skrivnostne ptice. Zelo zanimivi so mi tudi kolibriji, ki so bolj eksotične, majhne ptice, ki pa imajo zelo redko sposobnost, da letijo na mestu. Ko sem bila majhna, sem mislila, da sem videla kolibrija, a kasneje mi je oči povedal, da je bil verjetno velerilec, saj kolibriji ne živijo pri nas. Vsekakor bi rada videla še druge znane vrste ptic, ki ne živijo tu blizu. Zanimivo se mi zdi, da so nekatere ptice zelo plašne in zletijo stran takoj, ko zaslišijo premik, medtem ko se nekatere ptice, kot so golobi v mestih, lahko normalno sprehajajo med ljudmi.

Ptice gnezdijo na različnih mestih. Pri nas je okoli hiše gnezdilo že kar nekaj ptic na balkonu, v garaži … Enkrat je moj oči nastavil pticam okrog gnezda stiropor, ker so mu šle počasi že na živce. Mislil je, da jih bo tako pregnal, vendar se je pticam to zdelo še bolje, saj so zdaj imele gnezdo izolirano pred mrazom.

Labodi so tudi zelo znane ptice. Vsi jih poznajo kot elegantna, mirna, veličastna bitja, a v resnici so zelo napadalni. To mi je povedala moja babi, ki živi v Idriji, saj sta se ob reki Idrijci naselila dva precej napadalna laboda.

Pred nekaj leti je moja babi imela papagajčka z imenom Tomi. Bil je miren in zabaven. Naučil se je kar nekaj besed za vsakič, ko je nekaj hotel. Ko je bil moj oči majhen, so imeli tudi pri njih dva papagaja. Enkrat jim je eden od njiju zbežal skozi okno. Verjetno se ni končalo dobro, saj je bil udomačen in ni bil navajen biti zunaj.

No, to je vse, kar zaenkrat vem o pticah. Še naprej jih bom opazovala, saj so zelo zanimiva bitja.

 

Zala Zbačnik, 6. b