Jaka Mesec je čisto običajen najstnik. Z družino živi v veliki hiši na podeželju. Star je 19 let. Ima sestro, ki obiskuje tretji razred osnovne šole, in brata, ki je sedmar.

Ko je bil Jaka star petnajst, je obiskoval deveti razred osnovne šole. Bil je zelo dober v šoli. Vedno je dobival petice, no, včasih tudi kakšno štirico. Imel je zelo veliko prijaznih in dobrih prijateljev. Njegova starša sta imela zelo dobri službi. Mama je bila, in je še, odvetnica, oče pa zdravnik. Domov sta prihajala zelo pozno, ker je bila na cesti velikokrat gneča, zato se tudi nista kaj dosti zmenila za šolo in otroke. Mnogokrat je moral Jaka poskrbeti za brata in sestro.

Neko soboto, ko so bili vsi doma, sta se oče in mama hudo sprla. Nihče ni vedel, zaradi česa sta se kregala. Pri kosilu sta otrokom samo povedala, da njuno razmerje ni v redu in da se bosta ločila. Jaka je točno vedel, kaj to pomeni. Sestra Maja in brat Mark pa sta bila še malo premajhna, da bi razumela. Ko pa je oče čez par dni začel pakirati, sta tudi onadva vedela, za kaj gre. Otroci so bili zelo žalostni. Nihče ni vedel, da bo ta ločitev najbolj prizadela Jaka. To se je pokazalo, ko je v šoli začel dobivati slabše ocene in zapadel v slabo družbo, ki pa ga je še bolj spodbujala k temu, da naj bo jezen na starše in jih ne upošteva. Začel je piti alkohol in kaditi. Mama ni vedela, kaj naj naredi. Ko je Jaka končal osnovno šolo, je šel na gimnazijo v Ljubljano. Prvi dve leti je bil še vedno zelo nesramen. Potem se je začel prepirati s svojo »slabo« družbo in na koncu je ostal sam. Ugotovil je, da mu je zelo žal zaradi svojih starih in dobrih prijateljev iz osnovne šole. Odločil se je, da se bo v soboto odpravil domov na podeželje in se opravičil svojim prijateljem in družini. Njegovi prijatelji so mu oprostili. Ko pa je prišel domov, je videl mamo, ki je bila vsa objokana. Prišel je  k njej, jo objel in se ji opravičil. Mama je bila zelo vesela, ko ga je videla. Jaka se je opravičil tudi svoji sestri in bratu.

Vse se je vrnilo na stare tirnice in njihovo življenje se je uredilo.

 

Nika Ivančič, 8. a