V torek, 1. oktobra, bo našo šolo obiskala Jana Dular, humanitarka in univerzitetna diplomirana pravnica iz Novega mesta, ki že 11 let živi in deluje v afriških državah: Ugandi, Tanzaniji, Keniji in Malaviju.

V Malaviju, kjer prebiva že od leta 2011, je ustanovila humanitarno organizacijo ELA, ki pomaga otrokom s posebnimi potrebami, mladini in ženskam. Sredi revne vasi je zgradila izobraževalni center, v katerem z malavijsko ekipo učiteljev vsakodnevno vodijo izobraževalne delavnice za okoli 250 otrok, od tega jih je 50 s posebnimi potrebami. Vse otroke tudi vsakodnevno nahrani s toplim obrokom.

Naši učenci bodo imeli edinstveno priložnost slišati zgodbe o njenem delu in življenju v Afriki. Spregovorila bo o tem, kako poučuje afriške otroke, katere predmete se učijo in koliko učencev je v enem razredu. Predavanje bo popestrila z videoposnetki, fotografijami in predmeti, ki jih bo prinesla iz Afrike.

Da pa bi Jana lahko vsem tem otrokom še naprej pomagala, bomo do njenega prihoda zbirali prostovoljne prispevke. Jana pravi, da lahko z donacijo 2 € omogočimo afriškim otrokom topel obrok in šolanje, ki za njih ni samoumevno.

Več o njenem delu si lahko pogledate na spletni strani društva ELA.