V četrtek, 17. oktobra 2019, so se trije učenci 5. a razreda odpeljali na Štajersko,  v OŠ Griže, kjer je potekal Unesco projekt Pletemo niti mreže. Omenjena šola je  s posebnim dnevom obeležila 20-letnico delovanja v Unesco programu.

Starši, učenci in učitelji so skozi leta aktivno sodelovali v projektu Unesca in kot pravijo, je le-ta postal del njihovega življenja.

Praznovanju jubileja so tako prisostvovali tudi učenci OŠ Jožeta Krajca Rakek. Dogodek se je pričel z uvodno prireditvijo. Učenci gostujoče šole so nam zapeli himno Unesca, zaigrali dramsko igrico, v kateri so raziskovali, kakšen bo svet čez 40 let, če ga  ne bomo bolje obvarovali in zanj skrbeli. Sledili so nagovori ravnateljice in predstavnikov tamkajšnje občine ter krajevne skupnosti. V drugem delu praznovanja so se učenci razporedili v delavnice. Lahko so izbirali med delavnicami, kjer so ustvarjali z odpadnim materialom, spoznavali začimbe ali zelišča, sodelovali v fotografski delavnici, v delavnici vsi drugačni – vsi pomembni, obnovljivi viri energije, kamišibaj. Na voljo so bile  delavnice sproščanja z risanjem fraktalne risbe, narava v steklenički, joga plesa – shakti, taborniška delavnica, gozdna pedagogika, moja presna granola, obogatena resničnost, virtualna voda in eko kozmetika.

In katere delavnice so prepričale naše učence?

Marija se je vključila v delavnico o eko kozmetiki. Izdelala je mazilo za ustnice ter negovalno kremo za roke. Gal je prisostvoval delavnici japonskega gledališča kamišibaj, kjer so ljudsko pravljico Medved išče pestunjo izvedli v  kamišibaj gledališču, Urban pa se je v fotografski delavnici prelevil v fotografa in fotografiral naravne značilnosti v okolici gostujoče šole. Fotografije so nato v računalniškem programu še mojstrsko obdelali.

Vsi trije učenci so bili z delavnicami izredno zadovoljni.

Program se je zaključili s končno prireditvijo, kjer so bili razstavljeni izdelki delavnic, ki smo si jih tako učenci kot mentorji z zanimanjem ogledali.

OŠ Griže čestitamo ob jubileju ter jim želimo še mnogo let plodnega delovanja v programu Unesca.

SLIKE