V ponedeljek, 14. oktobra, smo imeli učenci 9. a razreda kulturni dan.

Najprej smo se z avtobusom odpeljali proti Trubarjevi domačiji. Tam smo lahko videli njegovo spominsko sobo. Stene v tej sobi so bile popisane z odlomki iz njegovih del. Opazili smo tudi njegov pečat, ki je okrogel, v njem pa sta črki P in T ter predpasnik in sekira. Okna v tej sobi so bila okrašena s podobami znanih osebnosti, ki jih je Trubar poznal ali z njimi sodeloval. Pod to spominsko sobo so bili mlini. Po ogledu smo imeli malico, nato pa smo odšli proti avtobusu, kjer smo dobili učne liste.

Naslednja destinacija je bila Krška jama. Prvi , ki je omenil to jamo, je bil Janez Vajkard Valvasor. V jami izvira reka Krka s 94 kilometri površinskega toka. Mi smo si jamo tudi ogledali. V njej smo lahko videli netopirje in kapnike različnih oblik. Na ogled je 180 metrov jame.

Nazadnje smo si ogledali Jurčičevo domačijo v vasi Muljava. Ogledali smo si celoten muzej na prostem, ki obsega: rojstno hišo, čebelnjak, štalo, kozolec, gospodarsko poslopje ter Krjavljevo kočo. Po prihodu na domačijo smo si ogledali film o muzeju na prostem. Zatem pa smo si ogledali Jurčičevo rojstno hišo. V njej je bilo pet sob, ogledali smo si tudi prostor z njegovimi deli. Josip Jurčič je pisal črtice, povesti, pripovedke, napisal pa je tudi prvi slovenski roman Deseti brat. Pisatelj je bil sin kmečkih staršev, kar se tudi vidi na domačiji. Na čebelnjaku smo opazili panjske končnice s poslikavami in izvedeli smo, da se kozolcu reče toplar.

Naš dan se je zaključil na tej domačiji. Nato smo se z avtobusom odpeljali nazaj domov.

Katja Rebec, 9. a