Na OŠ “Jožeta Krajca” Rakek smo v tem negotovem šolskem letu želeli učence (in njihove starše) spodbuditi k čim pogostejši športni dejavnosti v naravi, zato smo na novo uvedli Planinski krožek. Ta poteka ob sobotah dopoldne, načrtovanih pa imamo 5 pohodov, na katere se učenci sproti prijavljajo. Poleg so vabljeni tudi njihovi starši, stari starši, bratci in sestrice. Seveda smo prilagodljivi tudi glede želja, zahtevnosti pohodov in dolžino poti.

Poleg večkratnega gibanja in učenja v naravi želimo učence naučiti odgovornega, skrbnega in spoštljivega vedenja v planinah, jih poučiti o pravilni gorski opremi v različnih letnih časih in vremenskih pogojih, različno glede na dolžino in zahtevnost poti ter starost udeležencev, o primerni prehrani, markacijah na poti itd.

Minulo soboto, 19. 9., smo se ob 8. uri zjutraj odpravili na prvi pohod, in sicer na Planino nad Vrhniko. Udeleženci so si zaradi trenutnih razmer sami organizirali prevoz in malico. Kazalo je, da bo lepo, sončno vreme, vendar je bilo jutro zelo sveže in malce megleno. Učencem smo uvodoma razdelili naše planinske knjižice, jim povedali pravila vedenja na poti ter na kratko opisali pot, po kateri smo nameravali. Načrtovana pot ni bila zahtevna. Na prvi pohod je prišlo skupno okoli 35 otrok in odraslih, nekateri smo imeli s seboj tudi štirinožne spremljevalce. Dobili smo se na parkirišču v Butajnovi in pot nadaljevali mimo manjšega naselja po manj strmi označeni poti, imenovani »mimo bukve«. Vmes smo se nekajkrat ustavili in počakali zadnje pohodnike iz skupine. Na vrhu smo se okrepčali s čajem, kavo in malico iz nahrbtnikov, otroci pa so se povzpeli tudi na vrh razglednega stolpa. Nato smo po bolj strmi poti, ki je lepo urejena s stopnicami in zavarovana z jeklenicami, pohod nadaljevali proti Staremu malnu. Pri koči v Starem malnu smo naredili daljši postanek, nato pa se vrnili proti parkirišču. Pozitivno presenečeni smo bili nad množičnim odzivom staršev, ki so povedali, da si v teh »epidemioloških« časih želijo več neuradnih druženj, pogovorov z drugimi starši, rekreacije in sprostitve v naravi.

Želimo si, da bi se na prihodnje pohode prijavilo še več učencev in njihovih staršev, sorojencev in starih staršev. Gibanje v naravi krepi telo in duha, če se pa ob tem še družimo, se zabavamo, tudi kaj naučimo, pa je to popolna kombinacija za koristno izkoriščen sobotni dopoldan.

Vabljeni na naslednji pohod, ki bo že v mesecu oktobru – datum bo objavljen na spletni strani in na oglasnih deskah v šoli.

Mentorica: Urška Lužar