Z učenci 8. razredov smo v četrtek, 6. 5. 2021, preživeli prešerno ustvarjalen kulturni dan na šoli.

Prvo šolsko uro so učenci ob poslušanju O, Vrbe v izvedbi Vlada Kreslina ugotovili, kaj bo tema kulturnega dne. Nato so ob ogledu filmske animacije osvežili znanje o življenju Franceta Prešerna, ob tem pa dopolnjevali nemi zemljevid in časovni trak na delovnem listu.

Naslednji dve šolski uri so učenci postali ustvarjalci stripa. Razdelili so se v dve skupini; ena se je ukvarjala z izdelovanjem stripa na vsebino Turjaške Rozamunde, druga pa na vsebino Uvoda h Krstu pri Savici (obe pesnitvi so predhodno že obravnavali pri rednih urah slovenščine).

V zaključnem delu kulturnega dne so se učenci preizkusili še v igrah vlog. Dane pesnitve so v posameznih skupinah preoblikovali v dramske prizore (dramsko besedilo), razmislili in oblikovali scenske pripomočke, se pripravili ter odigrali in posneli kratek film.

Učenci so pokazali veliko mero domišljije, ustvarjalnosti in znanja. Ob tem so se tudi zabavali ter spoznali, da je delo umetnikov zahtevno. S poglobljenim pristopom do umetnostnih besedil verjamem, da jim bo vsebina in posledično razumevanje književnega sveta ter pomen Prešernovega literarnega opusa ostal v trajnejšem spominu.

Vabljeni k ogledu nastalih stripov.

Uvod h Krstu pri Savici (skupina učencev iz 8. b) – poglejte tukaj.

Turjaška Rozamunda (skupina učencev iz 8. b)

 

Uvod h Krstu pri Savici (skupina učencev iz 8. a)

 

Turjaška Rozamunda (skupina učencev iz 8. a)