»Dober dan, gospodična učiteljica!« smo petošolci v en glas pozdravili učiteljico Ivanko Pivnik, ki nas je z uro lepopisja popeljala v davno leto 1930.

V torek, 5. 10. 2021, smo namreč obiskali Slovenski šolski muzej. Najprej nas je sprejel gospod Matic in nam predstavil razvoj šolstva – od pradavnine do 20. stoletja. Kaj hitro nam je postalo jasno, da je bila šola v preteklosti zelo drugačna od današnje. Na razstavi smo si ogledali stare šolske predmete in uniforme učiteljev, za konec pa smo tudi mi zavrteli čas nazaj in se znašli v letu 1930. Zbrali smo se v stari šolski »izbi« in se udeležili ure lepopisja iz leta 1930. Sedli smo v šolske klopi in počakali na zvok šolskega zvonca. V učilnico je vstopila gospodična učiteljica Ivanka Pivnik. Bila je izredno stroga. Zahtevala je vljudnost, pregledala je »snago« naših rok in zgrožena ugotovila, da številne deklice (in tudi nekateri dečki) nosimo »nepotrebne dodatke« oz. nakit. Obljubili smo ji, da bomo naslednji dan k pouku prišli bolj urejeni. Sedeti smo morali vzravnano, seveda z rokami za hrbtom, ko smo želeli kaj povedati, pa smo morali vstati. Čeprav smo se trudili spoštovati razredna pravila, smo nekateri imeli možnost preizkusiti tudi sedenje na oslovski klopi in klečanje na koruzi. Lepopis smo vadili z nalivnikom, ki smo ga pomakali v črnilo. Kljub začetniškim težavam smo si na koncu vseeno zaslužili pohvalo gospodične učiteljice in uspešno zaključili učno uro.

Po prijetni izkušnji v muzeju smo se odpravili na krajši sprehod po starem delu Ljubljane. Ogledali smo si Kongresni trg, Slovensko filharmonijo, Narodno univerzitetno knjižnico, Prešernov trg, Tromostovje, Zmajski most in druge pomembne zgradbe.

Z obiskom šolskega muzeja smo nenačrtovano počastili še svetovni dan učiteljev, ki ga praznujemo ravno 5. oktobra. Domov smo se vrnili s prijetnimi vtisi in nepozabnim doživetjem, ki nam bo ostalo za vedno v spominu.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v GALERIJI.

Učenci 5. a in 5. b razreda z učiteljicami Marino Klačinski, Moniko Derenčin in Petro Dekleva