V torek, 15. marca 2022, bosta imela 6. razreda kulturni dan – obisk Narodnega muzeja.

V Narodnem muzeju v Ljubljani si bodo učenci ogledali stalno razstavo Zgodbe s stičišča svetov in se udeležili delavnice o pisavah.

Na ogledu stalne razstave Zgodbe s stičišča svetov bomo spoznali izjemne ostanke iz starejše kamene dobe, odkritja železne dobe, čudovite najdbe iz obdobja visoko omikanega rimskega imperija in nemirnih časov vse do konca srednjega veka.

Na delavnici pisave pa si bodo učenci ogledali spomenike, ki dokumentirajo začetke in razvoj pisane besede: staroegipčanski hieroglifi, zapisi v venetski pisavi, v kamen vklesani rimskodobni napisi v latinici, srednjeveški zapisi, pa tudi o pisavi malo drugače, denimo o slikovni pisavi na situli z Vač. Seznanili se bodo z različnimi pisnimi nosilci, zgodovino tiska in novostmi, ki jih je prinesel tisk.

Učenci naj bodo v šoli ob 8.05 (oziroma s šolskim avtobusom), v šoli bomo prevzeli malico (škatla za malico in steklenička za pijačo), nato pa se ob 8.20 odpravili proti Ljubljani. Vračali se bomo okoli 12.30.

Stroški avtobusnega prevoza in vstopnine (okoli 6,50 €) bodo obračunani na položnici za mesec marec. Če bi imeli s plačilom težave, lahko oddate vlogo na Šolski sklad Rakec.

nosilka Tjaša Prudič