Učenci 7. razredov so obiskali Mestni muzej Ljubljana ter rekonstrukcijo rimske trdnjave Lanišče nad Logatcem. Na dnevu dejavnosti so učenci spoznali obseg Emone, enega iz med štirih mest, ki so ga Rimljani ustanovili na današnjih slovenskih tleh.

V rimski Emoni je živelo med 3000 in 5000 prebivalcev, ti pa so živeli podobno kot v večini rimskih mest. Na jedilniku se je večkrat znašla pšenica, vino pa so si začinili s poprom ali medom. Doživeli smo srečanje na javnem stranišču in izvedeli, da so namesto papirja uporabljali posušeno morsko spužvo navezano na leseno paličico. Eden iz med učencev si je lahko oprtal del opreme rimskega legionarja, ki pa je v celoti tehtala okoli 40 kg.

Na terenu smo spoznali obseg rimske Emone, v katero smo vstopili skozi vzhodna Emonska vrata. Pot smo nadaljevali ob južnem obzidju, ki je bilo visoko med 6 in 8 metrov in si ga danes lahko ogledamo zahvaljujoč Jožetu Plečniku, ki je izdelal načrt za obnovo. Nato smo se sprehodili skozi forum ter si ogledali dva arheološka parka, v katerih smo si lahko ogledali temelje rimske hiše s hipokavstnim ogrevanjem ter rimske terme, ki pa so bile kasneje predelane v krstilnico.

Pot domov nas je vodila mimo obnovljene rimske trdnjave Lanišče, ki je bila del zapore Julijskih Alp (Claustra Alpium Iuliarum) in so jo Rimljani zgradili na prelomu 3. in 4. stoletja z namenom braniti srčiko Rimskega imperija pred vdori barbarov. Ta je v večji meri potekala po današnjem slovenskem ozemlju. Opazili smo ozke line, debele in visoke zidove ter majhen vhod. Skušali smo tudi ugotoviti, zakaj je trdnjava postavljena na tem mestu.