Danes je aktiv DSP na naši šoli gostil Matica Novaka, reševalca na motorju, gorskega reševalca, zdravstvenika, nekdanjega vojaka …, ki pa je poleg vseh omenjenih poklicev še človek z disleksijo (motnjo branja) in ADHD (motnjo pozornosti). Skupaj smo pripravili delavnice za učence od 6. do 9. razreda.

Na teh delavnicah je g. Novak preko svoje izredno zanimive življenjske zgodbe govoril o življenjskih ciljih/sanjah – kako jih najti, kako priti do njih, o možnih distraktorjih in ovirah na poti do teh sanj. Le-te se lahko začnejo že v otroštvu oziroma osnovni šoli – kot so težave z branjem, računanjem, motnji pozornosti. Lahko pa si tudi sami postavljamo ovire in bežimo od svojih dolžnosti, stopničk, ki bi nas pripeljale bližje našim ciljem (s telefoni, računalniki, TV, gledanjem pornografije, drogami, cigareti, alkoholom, rezanjem, …). Dotaknili smo se ne le učnih težav, temveč tudi tega, kako se umiriti, povezati sami s sabo –  s svojim telesom, kako najti svoje cilje, poslanstvo in premagati ovire.

Njegove delavnice so bile zelo izkustvene, doživljajske, učenci so z zanimanjem poslušali njegovo življenjsko zgodbo. Učence so zanimale najhujše stvari, ki jih je videl kot reševalec pa tudi, kako je sam doživel hudo prometno nesrečo in izgubil vse, kar je znal, vse kar ga je veselilo, vse svoje sanje. Govoril je o lastni anksioznosti, depresiji, in kako si je naposled postavil nove sanje.

Z delavnicami smo učencem želeli približati stisko učencev, ki so drugačni, ki se soočajo z različnimi težavami, travmami. Želeli smo, da najdejo motivacijo ne le za učenje in pot do svojih ciljev, temveč tudi za polno življenje, stran od negativnih vplivov.

Povezava do nekaterih fotografij:

https://photos.app.goo.gl/S7vK7pxPovVjU4cj7

Povezave do nadaljnjih člankov in objav o našem gostu:

https://radioprvi.rtvslo.si/2022/02/nocni-obisk-2253/

https://n1info.si/novice/slovenija/matic-novak-zgodba-resevalec-nesreca/

https://www.youtube.com/watch?v=lImzqqammtE

https://www.youtube.com/watch?v=OmNQcFJ6olU