Ko beseda nanese na preteklost, večkrat slišimo besede naših babic in dedkov: “Danes otroci sploh ne veste, kako vam je lepo. Mi smo morali v otroštvu veliko delati, gospodična učiteljica v šoli je bila zelo stroga in doma nismo imeli takih igrač, kot jih uporabljate danes … imeli smo punčko iz cunj, mogoče žogo, vi pa vseh svojih igrač sploh našteti ne znate.”

Prvošolci na matični šoli smo se raziskovanja preteklosti lotili zelo resno. Najprej smo s pomočjo staršev in starih staršev doma poiskali stare predmete, ki so jih uporabljali včasih. Sorodniki so nas seznanili, čemu so bili namenjeni, in nam pripovedovali zanimive anekdote iz otroštva. Ugotovili smo, da je bilo življenje včasih drugačno od današnjega. Ogledali smo si star slovenski film “Erazem in potepuh” in kar težko smo dojeli, da film ni posnet v barvah, ampak je črno-bel. Spoznali smo, kako so včasih pekli kruh, kako so se oblačili, s čim je bila pokrita streha hiše, da je bil “javni vodovod” vodnjak sredi vasi in tuš le lavor v dnevnem prostoru … In najpomembnejše: v današnjih časih imamo najbolj prijazne učiteljice na svetu! Poskrbele so, da si bomo življenje v preteklosti za vedno zapomnili. Stare predmete, ki smo jih prinesli v šolo, so skrbno razporedile in razstavile na razstavi v učilnici “Bilo je nekoč …”. Vljudno smo povabili vse učiteljice in učitelje na šoli, da pripeljejo učence na ogled. Razstavo sta si ogledala tudi naša gospa ravnateljica, mag. Anita Knez in gospod župan Marko Rupar.

Zakaj pravimo, da imamo najboljše učiteljice na svetu? Obiskala nas je stroga učiteljica iz starih časov, gospodična Terezija Cvek. Naučila nas je nekaj osnov lepega vedenja, kako vljudno in spoštljivo pozdraviti ter pravila pravilnega sedenja in osebne higiene. Iskreno bi se želeli zahvaliti upokojeni učiteljici Jolandi Cerkvenik, ki se je samo za nas preoblekla v strogo učiteljico in nam predstavila, kako je pouk potekal v starih časih.

Z rezultati našega raziskovanja smo zelo zadovoljni, saj smo se ob spoznavanju starih predmetov vživeli v veliko zgodb iz preteklosti in nekatere od njih tudi doživeli. Zelo smo radovedni, kaj se bomo še naučili. Utrinke so lahko ogledate tukaj.

 

  1. a in 1. b z učiteljicami Ano Delak, Tatjano Svet in Nejo Sterle