Madame Butterfly je zgodba o strti ljubezni, ki se razvije med ameriškim častnikom Benjaminom Pinkertonom in lepo japonsko gejšo Čo Čo San. Opera, ki jo je napisal Giacomo Puccini, je v obliki slikanice mesto našla tudi v 5. b razredu. Pisateljica Helena Kraljič je zgodbo sicer skrajšala, vendar smo mladi bralci lahko sledili vsem dogodkom, ki jih tudi sicer vsebuje originalna opera. Po branju smo si ogledali nekaj odlomkov iz opere, ob koncu šolske ure pa smo se posvetili poustvarjanju. Zapisovali smo pisma, ki jih Madame Butterfly pošilja svojemu Benjaminu – po tem ko izve, da jo je prevaral, ona pa ga še vedno ljubi in čaka na njegovo vrnitev. Nekateri pa smo se odločili za dnevniške zapise, v katerih Čo Čo San na papir izlije svoja občutja.
Nekaj izdelkov objavljamo spodaj.

Monika Derenčin

ŠPELA URBAS
Dragi Benjamin!

Odkar si odšel, je minilo že veliko časa. Pogrešam te. In dobila sem tvoje pisno. Imaš res drugo, si me res zapustil? Z najinim sinom te potrebujeta in še vedno upava, da to ni resnično in da se vrneš domov, kjer bomo srečno živeli. Najinemu sinu je ime Žalost. A ko se vrneš, mu bo ime Sreča. Upam, da se kmalu vrneš.

Madame Butterfly

MARKO NEMGAR
Dragi Benjamin!

Benjamin, čakala te bom in ne drzni si priti s svojo novo ženo. Otrok bo ostal pri meni. Zelo si me prizadel, zato se me pazi. Morala bi se poročiti z Jomadorom. Tebi ne zaupam več nikoli! Ko se vrneš, boš šel za 50 let v ječo.

Čo Čo San

MIA UDOVIČ
Dragi Benjamin!

Zelo te pogrešam. Sin je zelo podoben tebi. Ima modre oči in blond lase. Ima 2 leti in pol. Vse dni mislim samo nate. Lepo te prosim, če mi odpišeš. Povej, kdaj prideš. Cele dneve te čakam in se igram z otrokom. Preden si šel, sem te pozabila vprašat, kako mu naj dam ime. V pismu mi povej.

Lep pozdrav
Čo Čo San

GAŠPER PUC
Dragi moj kot izgleda bivši mož!

Prejela sem tvoje pismo. Zakaj si me zapustil? Tri leta sem te čakala in mi šele zdaj to poveš. Upam, da se hecaš. Z otrokom te še vedno čakava. Če si me zapustil, upam, da se zavedaš, da sem zaradi tebe spremenila vero in da so me vrgli iz družine.
PROSIM, VRNI SE!
Madame Butterfly

MARK TOPIĆ
Moj dragi!

Kje si? Zelo te pogrešam. Vsak dan cel dan preživim pred oknom. Kdaj prideš? Žalostna sem, da ne morem biti bolj. Jomadoro me vsak dan sprašuje za roko, a mu vedno odrečem, ker čakam tebe. Dobila sva sina in upava, da se čim prej vrneš. Tudi on te že pogreša. Upam, da me še vedno ljubiš, ker jaz te še. Čim prej se vrni.
Se vidiva.
Tvoja draga Madame Butterfly

LUCAS PARADIŽ
Dragi Benjamin!

Tukaj Čo Čo San. Izvedela sem resnico in nisem pričakovala tega. Jaz sem te čakala in mislila, da si zvest, a se je izkazalo, da nisi. Obljubil si mi, da se boš vrnil, in verjela sem ti. Izdajalec si, mislila sem, da me imaš rad. Res si mi strl srce in zelo sem žalostna. Zato si bom vzela življenje. In če še ne veš, imaš tukaj sina. Čaka te in ima te rad. Pridi ga iskat.
Tvoja Butterfly

KAJA OBLAK
Ponedeljek, 10. 7. 1981
Dragi dnevnik, danes je zadnji dan žalosti. Moj Benjamin se vrne jutri in ne vem, zakaj je Sharpless rekel, da je z drugo. Nesramno, vem. Končno bomo s sinom živeli srečno.

Torek, 11. 7. 1981
Dnevnik, danes me je obiskal, a ni prišel on, temveč druga žena. Pravi, da je njegova žena. Res je grda, trapa. Moj Benjamin ne bi nikoli ljubil druge.

Sreda, 12. 7. 1981
Dnevnik, prav je imel. Res je njegova žena. Nimam besed, res sem mislila, da me ljubi. Smrt njemu. Zato bom naredila samomor. Poslovila se bom od sina in odšla v nebesa. Lepo se imej, dnevnik. Lahko noč.
Čo Čo San