2. april je svetovni dan zavedanja o avtizmu, ki je posvečen ozaveščanju družbe o avtizmu in opozarjanju na težave, s katerimi se srečujejo osebe z avtizmom in njihovi bližnji. Osebe z avtizmom niso drugačne, ker bi si to same želele ali izbrale, ampak enostavno drugače ne zmorejo. Pogosto se umikajo v svoj svet, saj je ta edini, kjer se dobro znajdejo in se počutijo varne.

Ker smo bili v nedeljo, 2. aprila 2023, doma, smo v 3. b svetovni dan zavedanja o avtizmu obeležili v ponedeljek, 3. aprila 2023.

Pri pouku smo prebrali slikanico Helene Kraljič z naslovom Žan je drugačen, s pomočjo katere smo spoznali, kaj avtizem je in kakšno je življenje otroka, ki avtizem ima. Po prebiranju knjige smo pridno ustvarjali in obrisali ter pobarvali svojo roko. Pobarvali in izrezali smo tudi košček sestavljanke, v katero smo zapisali značilnosti oseb z avtizmom, ki smo jih pri uri spoznali in so se nam najbolj vtisnile v spomin.

Ob koncu pa smo pobarvali še košček sestavljanke srca. Ugotovili smo, da z vsemi našimi razlikami ustvarimo popolno sestavljanko, saj je vsak od nas na svoj način poseben in edinstven, a pomemben košček v sestavljanki sveta.