V sredo, 27. 9. 2023, bomo z učenci obeh 9. razredov izvedli kulturni dan Začetki slovenske književnosti na Dolenjskem in Krka.

Učenci/ke pridejo v šolo ob 7.30 (zbor pred 1. triado), dežurni se bodo odpravili po malico, nato se posedemo v avtobus in ob 7.40 odidemo na pot. Ustavili bomo tudi na postajališču na Uncu (kdor bo vstopil tam, naj se dogovori s sošolci, da mu prevzamejo malico).

V Škofljici se nam bo pridružila vodička, nato pa se bomo odpeljali do vasi Muljava, kjer si bomo ogledali rojstno hišo slovenskega pisatelja in časnikarja, Josipa Jurčiča ter muzej na prostem, ki obsega čebelnjak s panjskimi poslikavami, kaščo, sušilnico za lan in Krjavljevo kočo ob neposredni bližini naravnega amfiteatra, kjer se vsako poletje izvajajo gledališke predstavitve Jurčičevih del. Naslednja postaja bo ogled Krške jame z izvirom reke Krke. Pot bomo nadaljevali v smeri Velikih Lašč do Trubarjeve domačije na Rašici, kjer se je rodil začetnik slovenske književnosti, avtor prve slovenske knjige in protestantski duhovnik Primož Trubar. Zaključek dejavnosti je načrtovan ob 13.00.

Predvidoma bomo nazaj med 14.00 in 14.15 (odvisno od gostote prometa), ustavimo tudi na Uncu. Kosilo za ta dan bo odpovedano.

Učenci naj bodo primerno oblečeni in obuti. S seboj naj imajo beležko, svinčnik, podloge (mape) za učni list in posodo za malico ter stekleničko za pijačo.

Strošek prevoza in vstopnin bo prištet ostalim mesečnim stroškom (prehrana).

Silvestra Kotar, vodja dneva dejavnosti