Kadar rdeča gori,
se urno ustavi,
ko zeleno bolšči,
naprej se odpravi.

(avtor: S. Slavković)

 

Na hladno ponedeljkovo jutro smo na podružnični šoli na Uncu v družbo povabili gospoda policista iz PP Cerknica, ki nas je poučil o pomembnih pravilih za vključevanje otrok v promet. Opozoril nas je na obvezno nošenje rumenih rutk in dobro vidljivost (svetla oblačila, odsevniki, kresničke). Pogovarjali smo se o varni hoji ob cestišču (ko je pločnik in takrat, ko ga ni). Ponovil je, kako izvedemo varno in pravilno prečkanje ceste in kako izgledajo pomembni prometni znaki za pešce. Sledil je poučni sprehod po Uncu, kjer smo učenci teoretične stvari izvedli še v praksi.

Sledile so dejavnosti v razredu. Ob izdelovanju makete smo preigravali različne scenarije za prečkanje ceste in se pogovorili o prometnih znakih, ki so pomembni za nas, otroke. Izdelali smo vozilo, ki ga lahko upravljamo tudi prvošolci. Preizkusili smo se v ročnih spretnostih in tehnični izdelavi avtomobila. Pripravili smo dirkalno stezo in izvedli pravo tekmovanje. Svoje znanje o prometu smo preizkusili ob uporabi makete in se preizkusili tudi v gradnji železniške proge. Utrinke si lahko pogledate tukaj.

Starši, prosimo vas, da z nami trenirate in nas spodbujate k varnemu vključevanju v promet. Prečkanje ceste lahko skupaj vadimo ob navideznem prehodu za pešce na kakšni gozdni poti, potem na kakšni manj prometni poti in šele na koncu na prometni cesti v središču našega kraja. Bodite naše dodatno oko vse dokler ne bomo že veliki, samostojni, in bomo te stvari zmogli sami.

(Vabimo vas, da preberete brošuro “Prvi koraki v svetu prometa“).