Na podružnični šoli na Uncu smo 17. 11. 2023 praznovali smo dan slovenske hrane in si privoščili tradicionalni slovenski zajtrk.
Poleg medu, zelo pomembne sestavine naše prehrane, “Tradicionalni slovenski zajtrk” sestavljajo še kruh, maslo, mleko in jabolko. Glavni namen projekta je izvedba raznolikih dejavnosti, v katerih se poudari zdrave prehranjevalne navade, zdrav način življenja, trajnostno prehranjevanje, zmanjšanje odpadne hrane, kulturno prehranjevanje, pomene hrane iz naše bližine ter značilne tradicionalne jedi. Ogledali smo si plakat z ilustracijo priznane ilustratorke Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra.
Obiskali sta nas članici Čebelarskega društva Rakek, predsednica Vida Winkler in gospa Ingrid Matičič, ki sta nam predstavili delovanje društva, življenje čebel in skrb zanje. Iskreno se jima zahvaljujemo za vse informacije, natančen prikaz dela čebelarjev in odgovore na vsa naša vprašanja.
Prvošolci smo pravljico o bogati in ubogi sestri prebrali pred kratkim, zato smo nadaljevali z raziskovanjem. Ugotovili smo, kako iz zrna pšenice nastane kruh.
Utrinke si lahko pogledate na povezavi.