29. februar je svetovni dan redkih bolezni. Ozaveščanje o redkih boleznih je pomembno, saj se bolniki in njihovi svojci pogosto srečujejo s predsodki, ne sprejemanjem, stigmo in tudi diskriminacijo. Kar 75 % redkih bolezni prizadene otroke, za 95 % bolnikov ni zdravila, zato mnogi otroci ne doživijo vstopa v osnovno šolo.

Ti otroci in njihove družine potrebujejo našo podporo, zato smo se v 3. b razredu PŠ Unec odločili, da bomo sodelovali v projektu »Srčna pisma za male borce«, ki ga vsako leto pripravlja Društvo za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan.

V razredu smo izvedli kratki delavnici, preko katerih so učenci spoznavali, v čem so si različni in v čem podobni. Učili so se o pomenu in teži besed, ki jih namenimo drugemu in se tako učili o empatiji, strpnosti in drugačnosti.

Učenci so spoznali Društvo Viljem Julijan in njegovo poslanstvo. Z zanimanjem so poslušali zgodbe različnih otrok in njihovih družin in prav vse so se jih dotaknile, še posebej zgodbe njihovih vrstnikov. Spoznali so srčne borce Jerneja, Emo, Mašo in Lovra in njim ter njihovim družinam napisali srčna pisma spodbude in podpore z željo, da jim prenesejo moč, upanje in pogum za nadaljnjo borbo z boleznijo.

Več o svetovnem dnevu redkih bolezni in Društvu Viljem Julijan si lahko preberete tukaj.