Na gregorjevo se ptički ženijo!

Gregorjevo je naznanjalo prihod pomladi (včasih so na ta dan praznovali prvi spomladanski dan). Svetli del dneva je postajal daljši in rokodelci so prenehali delati ob umetni svetlobi. Sveče in petrolejke so ta dan spustili po vodi, saj jih v prihodnjih mesecih niso več potrebovali. Na predvečer gregorjevega ponekod v Sloveniji še ohranjajo običaj spuščanja “gregorčkov” (plovil s svečkami).
Dekleta so se na gregorjevo ozirala v nebo in opazovala ptice. Prva, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož.  Po ljudskem izročilu se na ta dan ptički ženijo. Otroci so po drevju in grmičevju iskali pogače, ki so jih ptički imeli na gostiji ob ženitvi. Del gostije smo bili deležni tudi vsi z Unca.
Praznik mnogi povezujejo z zaljubljenci. Na podružnični šoli na Uncu smo zato sklenili, da bomo drug drugemu namenili nekaj lepega. Besede gredo včasih težko z jezika, zato smo lepe misli in risbice zbrali v posebnem nabiralniku. Prejemniki pisemc niso skrivali iskric v očeh in nasmeškov na obrazu.