Naša šola je članica mreže UNESCO pridruženih šol (angl. UNESCO Associated Schools Network, krajše ASPnet), ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo. Delo šol, ki smo vključene v mrežo ASPnet, temelji na štirih stebrih učenja:
– Učiti se, da bi vedeli!
– Učiti se delati!
Učiti se bivati!
– Učiti se živeti skupaj!

V projektu “Vzgajamo zelišča” naša šola letos spodbuja raziskovanje različnih načinov uporabe zelišč in zeliščnih pripravkov v sodobnem času. V 1. b smo se vseh temeljnih nalog lotili z vso resnostjo.
Že takoj na začetku šolskega leta smo spoznali, da se na našem šolskem ekovrtu skriva bogat zeliščni vrt. Naučili smo se, kako je potrebno poskrbeti zanj po dolgem dopustu, po počitnicah. Z veseljem smo pulili plevel in zeliščni vrt je zasijal v vsej svoji lepoti. Odvečne rastline smo odlagali na kompostnik, saj smo se naučili, da bodo čez čas razpadle in bo iz njih nastala rodovitna zemlja.

Razmišljali smo, kaj lahko naredimo iz zelišč. Spoznali smo, da lahko oplemenitimo okus vode, če vanjo dodamo liste mete ali melise. Sivka nam pomaga pri odganjanju mrčesa. Spoznali smo vsestransko uporabo peteršilja in zelene. Vonj drobnjaka nam najprej ni bil všeč, saj nas je spominjal na čebulo. Izredno močno smo si zapomnili tudi rožmarin. Prav poseben vonj imata žajbelj in luštrek. Iskali smo načine, kako zelišča shraniti in jih uporabiti tudi pozimi. Začeli smo jih pobirati in sušiti. Lično smo jih zapakirali, nanje nalepili nalepko s poreklom ter jih staršem ponudili na decembrskem bazarju. Malo smo si spočili, ko so nas presenetile precej visoke temperature, ki so naznanjale začetek pomladi. Vsak je vzel svoj par rokavic in pričeli smo urejati vrt. Med skrbno zbrana zelišča so se prikradli različni “plevelčki”, ki so izkoristili prijetno toplo sončno lego našega vrta. Da bo ponudba zelišč tudi letos raznolika, smo v lončke že marca posejali nekaj semen peteršilja, zelene, bazilike … Pripravili smo potaknjence sivke, saj želimo poskrbeti tudi za bogato medeno pašo za naše čebele. Pri pouku smo preverili, kaj vse rastline potrebujejo za rast. Vse pridobljeno znanje in sadike iz učilnice bomo (ko se zima poslovi -😊) prenesli na šolski vrt in za rastline skrbeli, jih zalivali, okopavali …

Ob svetovnem dnevu Zemlje smo zelo ponosni nase, saj se zelo trudimo, da ohranjamo naravo, jo raziskujemo, občudujemo in spoštujemo. Na našem šolskem vrtičku bomo še naprej vzgajali zelišča in pridelke brez skritih dodatkov (po načelih Društva Šolski ekovrtovi). Fotogalerija