Prvošolci s podružnice radi čas preživljamo v gozdu. Vključili smo se v nacionalni Unescov projekt »Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči«. Glavni cilj projekta je raziskovanje in preživljanje časa v naravnem okolju, ki ga ponuja domač kraj. Spodbuja, da postane del učnega, rekreacijskega in sprostitvenega prostora za usmerjene in proste dejavnosti.

V letošnjem šolskem letu smo preživeli veliko časa na prostem in veliko znanja pridobili prek izkušenj. Na tehniškem dnevu »gozd« smo spoznavali jesenske plodove in jih poskušali najti v naravi, torej na pravem mestu, pod pravim drevesom. Ključ za uspeh je poznavanje listov drevesa, saj ima vsako drevo list posebne oblike. Iskali smo gozdni zaklad in ga shranili v škatle od jajc, poslušali smo pravljico Mojca Pokrajculja in spoznali gozdne živali, ki nastopajo v njej. Pod krošnjami dreves smo preizkušali tudi svoje likovne sposobnosti. Uživali smo ob pripravi risb iz naravnih materialov. Sestavljali smo nasmeške, ki so razveselili pohodnike, ki so se v gozdu na istem mestu, znašli za nami. Šli smo na športni dan na bližnji vrh Starega gradu in izvedli zimski športni dan, sankanje na hribčku poleg gozda. Veliko časa preživljamo na šolskem vrtu, ki nam nudi veliko priložnosti za učenje o rastlinah in skrbi zanje. Najraje pa se zunaj poigramo, izvajamo sprostitvene dejavnosti in krepimo naše medsebojne odnose.

Večkrat se med poukom odpravimo v gozd, kjer se naše misli umirijo, telo pa ima možnost za gibanje in dobro voljo. Tik preden je zapadel sneg, smo na robu gozda pripravili hišice iz naravnih materialov za naše Škrate Dolgobradce. Joj, kako so bili veseli, ker so se lahko skrili vanje in počakali na toplo pomlad. Včasih gremo v gozd na sprehod in po poti raziskujemo domači kraj in rastline, ki rastejo tukaj. Spomladi smo v vasi poiskali vse znanilce pomladi in znanje iz knjig spoznali tudi v praksi.

Veselimo se prihodnjih toplih dni, ko bomo lahko raziskovali naravo in njene značilnosti v toplejših dneh.  Naše nasmejane obraze si lahko ogledate na povezavi.

Neža Maurer: V gozdu

V gozdu hrast močan stoji,
na hrastu hišica čepi – 
veverica v njej živi.
Hrani svoje veveričke,
hrani znance, ljube ptičke.
Vabi: »Pridite spet k nam –
lešnikov dovolj imam!«