V sredo, 2. februarja, so se štirje učenci 6. razreda (Nejc Perko, Anja Štefančič, Anja Zdovc ter rezerva Maša Zidar) pod vodstvom mentorice Gabrijele Prelesnik udeležili kuharskega tekmovanja za Zlato kuhalnico na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Izoli. Vsi učenci so tudi člani kuharskega krožka, na katerem so se pripravljali na tekmovanje.

Ob prihodu so se ekipe najprej predstavile, kar so Rakovčani naredili s pomočjo plakata. Tekmovalci so bili že vnaprej seznanjeni z jedilnikom, ki je letos vseboval dušeno rdeče zelje, matevž in pečena piščančja prsa s kožo. Pri delu so bili učenci časovno omejeni – 10 minut za pripravo delovnega mesta, 60 minut za pripravo in postrežbo jedi ter 10 minut za pospravljanje delovnega mesta. Vsi tekmovalci so dobili predpasnik in kuharsko kapo ter z žrebanjem določili delovno mesto posameznih ekip. Ob začetku tekmovanja so se morali mentorji umakniti  s  prizorišča. Po končani pripravi jedi je vsaka ekipa svoj “krožnik” predstavila še na razstavni mizi.

Izdelke posameznih ekip so vsi skupaj tudi degustirali, medtem pa je strokovna komisija sestavljala ocene. Te so vključevale tako predstavitev ekipe kot tudi potek dela v kuhinji, okus in izgled jedi. Po degustaciji so organizatorji pripravili voden ogled Izole za tekmovalce in mentorje, nato pa je sledila razglasitev rezultatov. Ekipa OŠ Rakek je osvojila bronasto priznanje, kar je lep uspeh, sploh glede na to, da so bili najmlajša ekipa na tekmovanju.

Zahvala gre celotni kuharski ekipi učencev, podjetju Tekstil, ki je za ekipo priskrbelo majice z imenom šole in imeni učencev ter na ta način poskrbelo za boljšo prepoznavnost OŠ Jožeta Krajca. Zahvala gre seveda tudi vodstvu šole, ki je podpiralo in spodbujalo ekipo pri pripravi na tekmo.

Glede na to, da so se učenci zares potrudili in med delom tudi uživali, se bomo v kuhanju ponovno preizkusili drugo leto – še boljši.

[coolEye how=album puser=osrakek source=picasa search=ZlataKuhalnica2011]