VABILO K SODELOVANJU V NACIONALNEM UNESCO PROJEKTU

Pogosto dnevi kar bežijo mimo nas, ne da bi se prav zavedali, kaj nas obdaja in kaj imamo. Imamo sodobno tehnologijo, kot so računalniki, medmrežje ter pametni telefoni in prav je tako. Po drugi strani pa se nam kljub vsemu napredku dogaja, da se znanje in vedenje o naravi, rastlinskem svetu in zeliščih, ki se je v naših prednikih ‘nabiralo’ skozi leta, desetletja in stoletja, izgublja, pozablja in nezadržno propada. Dogaja se nam, da morda rastlino še poznamo, kaj več o njej pa ne vemo.

Da bi ta znanja in praktična vedenja, ki so še ostala, ohranili, potrebujemo rešitev.

Ta je navadno v mlajši generaciji, ki s svojo mlado in še neukalupljeno energijo zmore navdušiti ostale generacije in iztrgati pozabi vsaj košček našega zeliščnega bogastva.

Potek dela:

Z otroki se pogovorite o zeliščih, njihovem poznavanju zelišč in o samooskrbi. Pri tem lahko izberete različne motivacijske prijeme (književno delo, kratek film, risanko, članek v časopisu, prispevek v televizijskem dnevniku, problem …).

V domačem okolju se pri ljudeh, bogatih z znanjem o zeliščih (npr. babica, dedek, soseda, član/članica zeliščarskega društva …), učenci pozanimajo, katera zelišča so značilna za njihov domači kraj oz. pokrajino.

V območju šole/ vrtca/ … (na šolskem/ vrtčevskem/ … vrtu, v kotu dvorišča in/ali na okenski polici v učilnici) si uredite zeliščni kotiček. Prednost naj imajo zelišča iz domačega okolja. Če zeliščni vrt že imate, ga vzdržujte in po možnosti razširite z zasaditvijo katerega izmed zelišč iz domačega okolja – t. i. ‘plevelom’.

Izvajate dejavnosti, ki so kakorkoli povezane z zelišči (prednost imajo domača zelišča) in ohranjanjem starega, preizkušenega znanja o zeliščih iz domačega okolja in iskanjem posodobljenih receptov oz. pristopov pri ravnanju z zelišči. Učence skušajte vključiti ne le pri pouku, ampak tudi v razširjenem programu osnovnošolskega šolanja (v jutranjem varstvu, pri interesnih dejavnosti, neobveznih izbirnih predmetih in v podaljšanem bivanju).

Izvajajte dejavnosti na temo SODOBNA UPORABA ZELIŠČ. V njej lahko uporabite vse pridobljeno znanje o zeliščih (prednost imajo zelišča iz domačega okolja). Opišite postopek ter vse fotografirajte (lahko objavite tudi na spletni strani vaše šole/ vrtca/ …). Nam pa v mesecu aprilu pošljete v pdf-obliki kratko poročilo s fotografijo in izpolnjen evalvacijski obrazec.

 

Prijaviti se je potrebno jeseni, in sicer do 15. oktobra 2023, zaključek projekta pa bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila 2024.

 

PRIJAVNICA

EVALVACIJSKI OBRAZEC

POROČILO

 

Veliko novih doživetij pri odkrivanju starega.
Bodite radovedni!

Z USTVARJALNOSTJO IN INOVATIVNOSTJO DO PODJETNOSTI 

 

SPIRIT Slovenija želi finančno podpreti izvajanje aktivnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti za vsaj 3000 mladih in  doseči naslednje cilje: 

 • zagotoviti spodbujanje razvoja osebnostnih lastnosti, ki so pomembne za podjetnost: ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti…; 
 • oblikovati osnovna znanja in stike s poslovnim svetom in s tem razumevanje vloge ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti ter podjetništva za družbo;
 • spodbuditi razvijanje zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji;
 • zagotoviti sodelovanje vseh deležnikov in celotne družbe, kar pomeni vključevanje osnovnošolcev in dijakov, staršev, učiteljev, podjetij, subjektov podpornega okolja za podjetništvo in lokalne skupnosti.

 

Izvajala se bo aktivnost (podjetniški krožek) po metodologiji “Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti”, ki bo potekala do 15. 11. 2022. Aktivnost je namenjena predvsem spoznavanju temeljnih mehkih veščin podjetnosti, kot so timsko delo, izkustveno učenje, ustvarjalnost, inovativnost pri uporabi virov, javno nastopanje ter reševanje problemov. Rezultat aktivnosti bo pripravljen poslovni model Canvas. 

V oktobru (12. 10. 2022) bo izvedena popoldanska aktivnost ZUIP (z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti) za spodbujanje razvoja lastne ideje osnovnošolcev. Aktivnost je namenjena sestavljanju ekip ter začetnemu razvoju poslovnih idej. V okviru aktivnosti se razvijajo podjetniške kompetence, kot so hitro prototipiranje, raziskava trga, intervjuji s kupci, izdelava spletnih strani, bliskovitega izračuna finančnega modela, razvoj poslovnega modela ter definicije arhetipa kupca in uporabnika. Oblikovane ekipe se bodo nato pripravljale na podjetniško tekmovanje POPRI, ki se bo odvijalo v spomladanskem času.

Pri vseh aktivnostih bo aktivno sodelovala tudi zunanja mentorica Urša Žorž, priznana podjetnica in organizatorka dogodkov.

Vodja projekta je Maruša Nared, pri projektu pa bo sodelovala tudi učiteljica Petra Mikše, ki je sodelovala že pri natečaju za naj podjetniški slogan za Podjetniški inkubator Postojna, na katerem je sta zmagali učenki naše šole.

 

Projekt financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Vabilo na Pomladni sejem

Vabljeni, da to soboto obiščete Pomladni sejem, ki ga organizira Turistično društvo Rakek, na katerem bodo s svojimi izdelki sodelovali naši učenci obeh sedmih razredov ter učenci osmih razredov, ki so vključeni v mednarodno izmenjavo s Francijo. Vabljeni, da nas podprete!

Darilo za naše prijatelje iz Francije

Danes smo našim prijateljem iz Francije pripravili darilo za prihajajoče božično-novoletne praznike! Za vsakega smo kupili čokolado Gorenjka, slovenski proizvod! Zraven smo zapakirali še voščilnico z lepimi željami!

Sodelovanje na Miklavževem sejmu

Obveščamo, da bodo učenci, ki so vključeni v mednarodni projekt Sodelovanje s Francijo, v soboto, 2. 12. 2023, s svojim izdelkom sodelovali na Miklavževem sejmu, ki ga organizira TD Rakek. Učenci in učiteljice so prispevali čudovite fotografije domače pokrajine, iz katerih je nastal stenski koledar za leto 2024. Vse prispevke, ki jih bomo zbrali, bomo namenili za potrebe izmenjave.

Vabimo vas, da nas podprete v soboto na Rakeku od 15h dalje!

Učenci in učiteljice projekta

Zahvala

Dragi starši in učenci!

Danes smo se udeležili Cvetličnega sejma na Rakeku z domačim pecivom, ki ste ga skupaj spekli za namen finančne podpore našemu mednarodnemu projektu! Na sejmu nas je veliko število obiskovalcev velikodušno podprlo in z veseljem sporočam, da smo vse uspeli razdati v zameno za prostovoljni prispevek! Hvala Turističnemu društvu Rakek za gostoljublje. Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki ste nas podprli!

Petra Dekleva, vodja projekta izmenjave

Jesenski sejem

Obveščamo vas, da bo na Jesenskem sejmu, ki ga organizira Turistično društvo Rakek, sodelovala tudi naša šola. Z osmošolci, ki so vključeni v mednarodni projekt izmenjave s Francijo, bomo v soboto, 21. oktobra 2023, med 10. in 12. uro na stojnici v zameno za prostovoljne prispevke ponujali domače piškote. Zbrani denar bomo namenili za potrebe izmenjave! Lepo vas vabimo na sejem in se zahvaljujemo za vašo finančno podporo! Informacije o sejmu dobite tudi na Facebook strani Turističnega društva Rakek.

Se vidimo v soboto!

 

 

Ime našega projekta izmenjave

Francoski in slovenski učenci so skupaj oblikovali ter izbrali ime našemu projektu izmenjave: WHEN BAGUETTE MEETS POTICA. Komaj čakamo logotip na ta slogan, kajne?

Sodelovanje s Francijo

Novo šolsko leto obljublja nove izkušnje. Še prav posebej pa za naše osmošolce, ki so se vključili v mednarodni projekt izmenjave s francosko šolo St. Joseph. V tem tednu smo se prvikrat srečali na uri priprave na izmenjavo. Učenci z velikim pričakovanjem zrejo v projekt. Učiteljska ekipa pa jim obljublja, da jim bo to, kar od izmenjave pričakujejo, tudi omogočila!

Učiteljici Petra D., Tjaša P., Maruša N.

Plakat miru

Plakat miru Dean Cvijić Slo zmagovalec 2012

Mednarodni Lionsov natečaj za Plakat miru je vzpodbuda otrokom od 11. do 13. leta, da ustvarjalno izrazijo svoj pogled na mir, glavno poslanstvo Plakata miru pa je želja po miru in prijateljstvu med narodi, ki vsako leto združi več sto tisoč otrok širom sveta. Po besedah organizatorjev glavni namen akcije ni tekmovanje, ampak vzpodbuda k ustvarjalnem razmišljanju o miru.

Navodila za izdelavo plakata miru.

 1. Otroci morajo biti na dan 15. 11. stari vsaj 11 let, ne smejo pa še imeti 14 let. Stari so torej od 11 do 13 let.
 2. Format del je najmanj 33 x 55 cm in ne večji kot 50 x 60 cm.
 3. Avtor dela je lahko le posameznik, ne pa skupina udeležencev.
 4. Tehnika ni omejena, niso pa dovoljene lepljenke in večdimenzionalni izdelki. Likovna dela, izdelana s kredo, pastelnimi barvami in podobno, morajo biti ustrezno pripravljena in zaščitena, da se med prevozom ne bi poškodovala.
 5. Likovna dela morajo biti na upogljivem materialu, tako da je izdelek mogoče poslati v kartonskem tulcu.
 6. Besedilna sporočila v nobenem jeziku niso dovoljena.
 7. Rok za končanje likovnih del je 1. november.


Plakat miru 2024

Učenci 6. do 8. razreda so letos ustvarjali pod naslovom Upajmo si sanjati. Na slovenski izbor sta romala plakata Neže Urbas in Laure Juhant. Plakat Laure Juhant se je uvrstil med 24 slovenskih finalistov. Čestitamo!

read more

Prispevam k miru – Plakat miru

V septembru smo se ponovno pridružili k ustvarjanju plakatov miru. Zaradi razmer, ki trenutno vladajo v državi, plakatov ne moremo pravočasno končati in sodelovati na natečaju. Odločili smo se, da ob vrnitvi v šolske klopi plakate dokončamo in na šoli pripravimo...

read more

Plakat miru – “Pot miru”

Plakata Sare Udovič in Zoje Ree Nagode sta zastopala našo šolo na državnem izboru Plakatov miru. Žirija je izbirala med 131 plakati in izbrala 24 finalistov. Plakat Zoje Ree Nagode se je uvrstil med štiriindvajset najboljših v Sloveniji. Čestitamo!

read more

Plakat miru – “Pomagajmo si”

    Letošnji naslov Plakata miru je "Pomagajmo si".  Razmišljali in ustvarjali so učenci od 6.- 9. razreda.  Najlepša sta bila plakata Vanese Istenič (zgoraj) in Sare Udovič (levo), zato sta se uvrstila na državni izbor.

read more

Plakat miru 2017

Komisija v sestavi slikarke Klementine Golija, akademskega slikarja Franca Vozlja in fotografinje Nike Bele je izbrala zmagovalni plakat miru. Zmagal je plakat Zarje Ileršič. Čestitamo!

read more

Plakat miru 2017 – Bodočnost miru

Letošnji natečaj se je zaključil. O miru ste razmišljali učenci 6., 8. in 9. razreda. Nekaj najlepših plakatov  si lahko ogledate v šolski jedilnici. Na slovenski izbor Plakata miru sta se uvrstila plakata Sare Udovič iz 6. b in Zarje Ileršič iz 8. a razreda.  ...

read more

Plakat miru 2016

Letošnji natečaj se je zaključil. Konkurenca je bila letos zelo močna, saj se plakata Zale Stražišar in Zarje Ileršič nista uvrstila v ožji izbor. Zarji in Zali kljub temu čestitamo, saj sta bila plakata zelo izvirna!

read more

Projekt prostovoljstvo

ZAKAJ?prostovoljstvo2015_2016

 • Ker prostovoljstvo prinaša veselje, dobro voljo in občutek lastne vrednosti, tako uporabnikom kot prostovoljcem.
 • Ker spodbuja povezanost med ljudmi vseh starosti, tako znotraj generacije kot med različnimi generacijami.
 • Ker omogoča izkustveno učenje odgovornosti.
 • Ker aktivira veliko človeške energije za skupno dobro.
 • Ker razvija sočutje in posluh za potrebe soljudi.
 • Ker z občutkom smisla preganja brezvoljnost in apatijo.
 • Ker omogoča otrokom, ki imajo različne težave v razvoju, uveljavljanje na pozitiven in koristen način.
 • Ker spodbuja lastno iniciativnost mladih za delovanje na področjih, ki jih zanimajo.
 • Ker krepi socialne veščine mladih prostovoljcev in s tem izboljšuje medsebojne odnose.
 • Ker žlahti šolsko klimo.
 • Ker preprečuje in odpravlja nasilje v šolah.
 • Ker odpira jasen pogled na različna poklicna področja.
 • Ker sprošča in osvobaja od utesnjenih vedenjskih vzorcev.
 • Ker pomeni priložnost za pridobivanje novih znanj in nabiranje izkušenj na drugačen način.

Druženje v DEOSU

Bližata se dan žena in dan mučenikov. Oba ljudska praznika sta globoko spoštovana, tudi pri mlajši generaciji. Zato so se učenke in učenci, ki obiskujejo ID prostovoljstvo, več dni dobivali in z veseljem ustvarjali "srčasta" darilca za dame in tudi gospodje so prejeli...

Pomagajmo tačkam

V tem prazničnem času smo se na naši šoli spomnili tudi na male kosmatince, ki čas preživljajo v zavetiščih.  Vse učence in starše vabimo, da sodelujete v dobrodelni zbiralni akciji. Zbrana sredstva bomo podarili zavetiščem za živali. Hvala! 

Obisk v Deos Cerknica

Štirje učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Prostovoljstvo, so včeraj prvič obiskali varovance v domu za ostarele v Cerknici. Ob igranju tombole so preizkušali svojo srečo ter pomagali varovancem pri branju številk. Na koncu so zadovoljni in veseli odnesli kar...

Obisk v DEOS Cerknica

V torek, 28. 3. 2023, so učenci naše šole obiskali stanovalce v domu za ostarele v Cerknici. Naše druženje je bilo športno obarvano, saj smo se preizkusili v kegljanju, namiznem tenisu, balinanju ter mnogih drugih aktivnostih. Več si lahko ogledate na POVEZAVI

Obisk v DEOS Cerknica

V torek, 8. 11. 2022, so učenke prostovoljke v okviru projekta prostovoljstvo in simbioza šola obiskale dom za ostarele v Cerknici. Pod vodstvom gospe Gordane Crepulja smo skupaj z varovanci doma zapeli, zaplesali in se tudi veliko nasmejali. Odločili smo se, da...

PROSTOVOLJSTVO V ŠOL. LETU 2022/23

Tudi v tem šolskem letu bi mladi prostovoljci delovali na vseh področjih, kjer je naša pomoč potrebna in želena. Tako bi sodelovali z RK Cerknica, DEOS Cerknica (srečanja, počastitev praznikov), v šoli nudili pomoč vrstnikom in mentorstvo mlajšim ter sodelovali v...

PROSTOVOLJSTVO

»NIHČE NI TAKO VELIK, DA NE BI POTREBOVAL POMOČI – IN NIHČE NI TAKO MAJHEN, DA JE NE BI MOGEL NUDITI« (kralj Salomon) Učenci naše šole že dobro poznate prostovoljstvo. Tudi to šolsko leto bomo kljub CORO-ni nadaljevali z našo prostovoljno dejavnostjo na različnih...

 

Novo šolsko  leto je okrog in zopet je čas za SIMBIOZO GIBA IN SIMBIOZO SKUPNOST.

Osnovno izhodišče projekta SIMBIOZA GIBA je ponuditi primerno telesno vadbo oziroma različne aktivnosti za vse generacije, od  9 mesecev do 100+ let, pri čemer je ključna značilnost organiziranih brezplačnih rekreativnih in športnih aktivnosti ta, da temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju in druženju ter prostovoljstvu.

Cilj projekta je ozavestiti ljudi o zdravem načinu življenja posameznika ter skozi spoznavanje in brezplačno udeležbo na različnih vadbah in športnih aktivnostih omogočiti medgeneracijsko sodelovanje, druženje in ustvarjanje. KDAJ? V mesecu maju.

Aktivnosti projekta SIMBIOZA SKUPNOST pa bodo potekale celo šolsko leto, od septembra 2022 do junija 2023. Aktivnosti bodo povezane s športom, kulturo, učenjem ročnih spretnosti, spoznavanju novih ljudi ter dobrodelnimi deli.
Tako bomo pošiljali nasmehe, ustvarjali, pisali pisma,  zbirali kilometre ter še mnogo drugega.
CILJ projekta je vzpostaviti aktivno mrežo proaktivnih organizacij po Sloveniji in tujini, ki spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje, vseživljenjsko učenje in prostovoljstvo v lokalnem okolju. Koordinatorka simbioze bo v letošnjem letu učiteljica Špela Zalar.

Vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija, v katerega je vključena tudi naša šola, zaganja motorje. Vrhunec projekta je jeseni, letos med 21. do 25. oktobrom, ko mladi prostovoljci učijo starejše občane, kako uporabljati računalnik in internet. Delavnice hkrati potekajo na različnih lokacijah po vsej Sloveniji, med drugim tudi v naši računalniški učilnici.

Nad projektom, ki temelji na medgeneracijski solidarnosti, so navdušeni tako mladi, ki se preko prostovoljstva učijo pomembnih življenjskih vrednot, kot starejši, ki s tem spoznavajo svet svojih otrok in vnukov ter se vključijo v vseživljenjsko učenje, ki zvišuje kakovost življenj mnogih. Organizatorji želijo nagovoriti mlade in starejše in jih spodbuditi, da sodelujejo pri projektu. Glavni namen Simbioze je omogočiti starejšim pozitivne izkušnje z računalniško tehnologijo, okrepiti njihovo samozavest in jih motivirati za nadaljnje učenje ter uporabo računalnika in interneta.

Prijave tako prostovoljcev kot starostnikov so potekale na vpisnih mestih po vsej Sloveniji, na brezplačni telefonski številki 040 940 888 in preko spletne strani www.simbioza.eu, za več informacij in pomoč pri prijavah pa so na voljo tudi info točke, prav tako po vsej Sloveniji.


Druženje v DEOSU

Bližata se dan žena in dan mučenikov. Oba ljudska praznika sta globoko spoštovana, tudi pri mlajši generaciji. Zato so se učenke in učenci, ki obiskujejo ID prostovoljstvo, več dni dobivali in z veseljem ustvarjali "srčasta" darilca za dame in tudi gospodje so prejeli...

read more

Obisk v Deos Cerknica

Štirje učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Prostovoljstvo, so včeraj prvič obiskali varovance v domu za ostarele v Cerknici. Ob igranju tombole so preizkušali svojo srečo ter pomagali varovancem pri branju številk. Na koncu so zadovoljni in veseli odnesli kar...

read more

Obisk v DEOS Cerknica

V torek, 28. 3. 2023, so učenci naše šole obiskali stanovalce v domu za ostarele v Cerknici. Naše druženje je bilo športno obarvano, saj smo se preizkusili v kegljanju, namiznem tenisu, balinanju ter mnogih drugih aktivnostih. Več si lahko ogledate na POVEZAVI

read more

Obisk v DEOS Cerknica

V torek, 8. 11. 2022, so učenke prostovoljke v okviru projekta prostovoljstvo in simbioza šola obiskale dom za ostarele v Cerknici. Pod vodstvom gospe Gordane Crepulja smo skupaj z varovanci doma zapeli, zaplesali in se tudi veliko nasmejali. Odločili smo se, da...

read more

Simbioza GIBA 2022: 3. gibalni paket

V mesecu maju poteka vseslovenska akcija Simbioza GIBA 2022. Vabljeni k sodelovanju! 🏔☀GIBA IZZIV Naš tokratni izziv vas pelje ven, v naravo – med zelene krošnje in pod zavetje toplega sonca. Predlagamo vam, da za družbo povabite s seboj še kakšnega (starejšega)...

read more

Projekt ‘ŠOLSKI EKOVRT’

V šolskem letu 2020/2021 bomo na PŠ »Rudolfa Maistra« Unec deveto leto nadaljevali s projektom ‘ŠOLSKI EKO VRT’.

Glavni cilj projekta ostaja enak – trajnostno razvijanje lastnega šolskega ekološkega vrta, ki bo postal izkustvena praktična podpora izobraževalnega procesa.

V okviru pouka, podaljšanega bivanja in interesnih dejavnosti bomo še naprej po načelu trajnostnega kmetijstva skušali skrbeti in se učiti na šolskem vrtu: jeseni bomo pobirali morebitne pridelke z gredic in jih uporabili v prehrambene ali druge namene, skušali bomo vzpostaviti semensko banko z vedno večjim izborom eko semen, povezovali se bomo s projektom ŠPAJZA 2, v okviru katerega bomo skušali urediti skalnjak, cvetlični ‘senčni’ in ‘sončni’ del (prenoviti; izkopati trajnice, odstraniti plevel in na novo zasaditi), omejili z obrobo novo gredico in jo posejali z mešanico cvetočih rastlin za metulje B10, dopolnili bomo šolski sadovnjak s sajenjem 3 drevesc, starejše sadike zelišč dopolnili oz. nadomestili z novimi, posadili bomo kakšno zanimivo vrsto sadnega drevja oz. grmičevja, tudi okrasnega grmičevja (npr. višnjo, kutino, nešpljo, skorš, kodrasto lesko); poskrbeli za zimsko zaščito občutljivejših rastlin, spoznavali rastline in njih praktično uporabo ter pripravili nabor ‘izdelkov’, ki bi jih lahko v šoli pripravili; bolj načrtno kolobarili; zasadili visoko gredo, opazovali in prepoznavali drobne živali tal in žuželke ter druge živali in njihovo vlogo v naravi; rastline bomo zalivali s pomočjo zbiralnika vode in se pogovorili o pomenu vode ter načinih varčevanja z njo; vzgajali potaknjence z namenom poznejšega sajenja na šolski vrt in na domače vrtove otrok; gnojili z zeliščnimi gnojili, ki jih bomo pripravili sami; otoček z gozdnimi rastlinami obogatili z novimi rastlinami in ga opremili z oznakami rastlin;  spoznavali in uredili bomo nove možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa s čutno potjo iz različnih materialov; sodelovali z bivšimi učenci šole; povabili na predavanje in/ali strokovni prikaz kakšnega strokovnjaka in morda ob tem sodelovali s krajani in širšim okoljem, kozolec na šolskem vrtu uporabili kot dodatno učilnico in območje vrta izkoristili za medgeneracijska srečanja, prireditve.

Sodelovali in povezovali se bomo s projekti UNESCO, zlasti z našim VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.«, ŠPAJZA 2, ŠOLSKA SHEMA ter drugimi, ob vsem tem pa bomo razvijali občutek za lepo in vredno v okolju, ljubezen, prijateljstvo in občudovanje ter željo po ohranjanju okoljskih vrednot; navajali se bomo na odgovornost, hvaležnost, spoštovanje zemlje in hrane ter vseh živih bitij; se vzgajali za solidarnost in razvijali empatijo ter sodelovanje med človekom in naravo.

V letošnjem šolskem letu se je naša šola pridružila projektu Korak k Sončku, ki ga razvija Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Zveza Sonček si prizadeva ustvariti takšno kulturno okolje, ki bo drugačnost v telesnih in intelektualnih sposobnostih sprejemalo brez vrednostnih predznakov.

Cilj projekta je predvsem sprejemati in razumeti vsakršno drugačnost, z namenom preprečevanja diskriminacije.

Na šoli se bomo tega lotili preko različnih dejavnosti, socialnih iger, pogovorov o različnosti, branja literature, seznanjanja otrok o posebnostih in tako naprej. Tudi vsak razred, vsaka skupina, nenazadnje tudi vsaka družina ima svoje značilnosti, drugačnosti, vsi pa moramo znati živeti drug z drugim in se sprejemati v svojih različnostih.

Več o Zvezi Sonček in projektu Korak k Sončku si lahko preberete na njihovi spletni strani https://www.soncek.org/domov/.

V letošnjem šolskem letu sodelujemo v projektu Pasavček. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Slogan projekta je Red je vedno pas pripet. V okviru projekta se izvajajo različne aktivnosti, ki namenjajo večjo pozornost varni vožnji otrok.

Program “Šola sobivanja” združuje projekte različnih področij trajnostnega razvoja (okoljsko, gospodarsko in kulturno). Cilj programa je razviti okolje, ki omogoča razvoj trajnostno naravnane, zdrave družbe.

V letošnjem šolskem letu se bomo na naši šoli aktivno vključili v tri projekte. Vsebine programa nagovarjajo in k sodelovanju vabijo učence od 1. – 9. razreda. Učitelji bodo z aktivnostmi obogatili učne vsebine pri pouku, razredne ure in dejavnosti v oddelkih podaljšanega bivanja.

 

 1. Varno v vrtec in šolo

Glavni namen projekta »Varno v vrtec in šolo« je preventivno ozavestiti najbolj ranljivo skupino v prometu. Cilji projekta so spodbujati učence k razmišljanju o varnosti v prometu, nadgraditi njihovo znanje in jih vzgajati v odgovorne udeležence prometa. Namen projekta je tudi ozaveščanje mladih o pomembni trajnostni komponenti.

 1. Spodbujamo prijateljstvo

Ustvarjalni projekt »Spodbujamo prijateljstvo« usmerja otroke k razmisleku o prijateljstvu. Z aktivnostmi krepimo zavedanje o pomembnosti dobrih medsebojnih odnosov in razvijamo socialne veščine. Namen je otroke spodbuditi k prijateljskim dejanjem in razvijanju dobrih odnosov z vrstniki.

 1. Ti meni danes, jaz tebi jutri

Projekt »Ti meni danes, jaz tebi jutri« otroke spodbuja k razmišljanju o odnosih s starejšimi in razvija čut za pomen medsebojnih odnosov. Hkrati se želi otroke, starše in zaposlene v ustanovah nasploh ozavestiti o pomenu socialnih odnosov, ki se kristalizirajo v medosebnih odnosih, odnosih do ranljivih skupin, okolja in narave.

 

Koordinatorica programa: Mirjam Hribernik Benčina