Spoštovani starši,

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah smo se bili primorani odločiti za stavko, da bi zavarovali kakovost osnovnošolskega izobraževanja. Odločitev za stavko nikakor ni bila preprosta, a to je edino, kar nam je še ostalo, da bi zavarovali dosežene standarde in splošno dostopnost javnega izobraževanja za vse otroke. Slovensko šolstvo je med najkakovostnejšimi v Evropi, predlagani vladni varčevalni ukrepi pa resno ogrožajo to, kar je bilo težko in skozi dolga leta pridobljeno. Ob tako globokih posegih namreč preprosto ne bi bilo mogoče, da bi šole ostale enako dobre, kot so zdaj.

Za stavko smo se odločili zaradi grobega poseganja vlade v kakovost javnega osnovnošolskega izobraževanja v slovenskem prostoru, zaradi zmanjševanja varnosti otrok, zaradi zmanjševanja enakih možnosti za šolanje in uspešno prihodnost vseh otrok.

Ker vlada vztraja pri razgradnji socialne države, pri slabšanju pogojev za delovanje javnih vrtcev in šol, smo se odločili za stavko, s katero izražamo nestrinjanje s predlaganimi ukrepi. To je zadnje, kar imamo zaposleni na voljo, da za dobro vseh nas, celotne slovenske družbe, preprečimo sprejem nesprejemljivih ukrepov.

Spoštovani starši, prosimo vas, da nas podprete pri našem prizadevanju za ohranitev kakovostnih javnih šol v Sloveniji. Prvi dan stavke, 18. aprila letos, bo naša šola zaprta.

Zavedamo se, da vas bo stavka prizadela. Iskreno se vam opravičujemo za morebitne nevšečnosti in vas prosimo za razumevanje!

Stavkovni odbor SVIZ

Kolektiv Osnovne šole »Jožeta Krajca« Rakek