IMG 3147V letošnjem šolskem letu smo se vključili v OTROŠKI PARLAMENT, program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo. Otroški parlament je ena od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnega mnenja o vprašanjih, ki jih izberejo sami.

Tema letošnjega otroškega parlamenta je ODRAŠČANJE.

Otroški parlament deluje v obliki srečanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament, na občinskem otroškem parlamentu pa izberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora RS.

21. februarja 2013 smo izvedli ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT. Vodila ga je predsednica Teja Plavčak, pomagala ji je zapisničarka Ema Avsec.

Znotraj teme odraščanje so učenci naše šole izpostavili teme, o katerih bi se želeli pogovarjati. Tako smo dobili naslednje teme:
– odnosi s straši,
– prijateljstvo,
– izbira srednje šole.

Predstavniki so v štirih skupinah opredelili temo in iskali rešitve na šolski ravni. Letos o temah nismo le debatirali, temveč smo stopili v AKCIJO. Iskali smo načine, kako pomagati učencem naše šole pri odnosih s straši, sklepanju prijateljstev in izbiri srednje šole.

Na koncu smo izvedli še volitve. Tako bodo našo šolo na OBČINSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU zastopali:
– Teja Plavčak, Kaja Škrab, Esma Hajdarpašič in Peter Godeša, ki so se ukvarjali s temo Izbira srednje šole;
– Breda Hribernik, Karin Hrestak, Lara Jurca in Ema Avsec, ki so se ukvarjali s temo Neenakost staršev do otrok;
– Nina Cvetko, NIna Vukelič, Tina Virant in Žan Opeka, ki so se ukvarjali s temo Pritisk s strani strašev.

Fotografije s šolskega otroškega parlamenta si lahko ogledate TUKAJ.