V ponedeljek, 3. junija 2013, se je po dolgem času deževno in oblačno vreme začuda prekinilo in doživeli smo pravi sončen naravoslovni dan na Cerkniškem jezeru. Učenci 6. do 8. razreda so se razdelili v 10 skupin in se podali v raziskovanje tega svetovnega čuda, ki ga domačini najraje opišejo “Jzeru je, jzeru nej”. Tokrat je bilo jezero jezero in povsod je mrgolelo življenja.

Učenci so spoznavali ptice, ribe, ustvarjali in risali podobe narave, dekleta so se podila za metulji, fantje pa so preučevali rastline in spoznavali raznolika okolja mokrišč. Nekateri so jezero opazovali od daleč, drugi pa so le stopili bližje in odšli domov mokri in blatni. Na šoli smo po terenskem  delu še degustirali hrano  kuharske skupine, v kateri so spekli domače vrste kruha in pripravili namaze iz svežih zelišč.

Učenci 9. razredov so na šoli kemijsko analizirali vzorce vode in pripravili enostaven model čistilne naprave za vodo. Žal rezultati pitne vode kažejo, da kakovost vode ni ugodna in da bo potrebno v prihodnje še vedno ozaveščati in se učiti o pomembnosti čiste vode tako za nas kot za vsa druga živa bitja.

Novinarska skupina je posnela tudi kratko reportažo “Turizem na Cerkniškem jezeru”, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

 

[coolEye how=album puser=osrakek source=picasa search=NaravoslovniDanCerkniskoKezero2013]