P1030228

V decembru smo se na PŠ Unec pripravljali na tradicionalne novoletne delavnice, ki se jih udeležujejo otroci skupaj s svojimi starši. Učiteljice smo razmišljale, da bi delavnice letos obogatili s še večjim sejmom, na katerem bi prodajali čim več različnih izdelkov učencev. Pojavil se je predlog, da bi bili med njimi tudi aranžmaji…

 

Bivša učenka šole (in tudi učenka OPB) Vesna Mlinar, ki ima kar dva poklica – je cvetličarka in vrtnarka – se nam je ponudila, da nam v decembrskih prazničnih dneh pokaže, kako se pripravi praznični aranžma.

 

Najprej nas je strokovno podučila, da aranžma in ikebana nista eno in isto in nam pokazala, kako se pripravi posoda za aranžma – zeleno cvetličarsko gobo je narezala na manjše kose, ki so se povsem prilegali posodi. Nato je dodala vodo. Posoda je bila pripravljena.

Sledila je Vesnina demonstracija priprave osnove iz vej bele jelke, bršljana in pušpana. Učenci so po demonstraciji še sami naredili osnovo za zimske aranžmaje. Potem so dodali svečko in različno že prej pripravljeno okrasje: vejice gloga, črnega trna, storže macesna in bora ter posušene olupke mandarin in pomaranč, grmičaste lišaje, z akrilnimi barvami pobarvane kroglice iz das mase, zvezdice iz lepenke in papirja ter razne druge okraske. Vesna je učencem pri delu svetovala, nekatere aranžmaje pa je tudi popršila z umetnim snegom.

Z njeno strokovno pomočjo so iz zelo preprostih in predvsem naravnih materialov nastali zelo lepi aranžmaji, ki so jih učenci potem prodajali na sejmu v času novoletnih delavnic.

[coolEye search=ZimskiAranzma how=album puser=osrakek source=picasa]