IMG_6368

 

Na naši šoli  je bil 13. 3. 2014  šolski otroški parlament. V učilnici smo se zbrali predstavniki razredov za otroški parlament od 5. do 9. razreda OŠ Rakek.

Otroški parlament je eden izmed mnogih projektov Zveze prijateljev mladine. Namen tega projekta je, da mladi svoje razmišljanje in ideje razvijajo v skupnih debatah. Najboljše govornike in zagovornike mnenj vseh  učencev na šolskem in nato še na regijskem parlamentu izvolijo vsi predstavniki svojih šol. Ti se nato uvrstijo med najboljših 90 za nacionalni otroški parlament. Tam lahko naš skupni glas sliši tudi predsednik države.

Letošnja tema je bila izbrana na lanskoletnem nacionalnem parlamentu in se glasi Razmere v družbi.

Včeraj smo se na otroškem šolskem parlamentu osredotočili predvsem na problematične in zaskrbljujoče razmere. To so bile: sodobna tehnologija, možnosti zaposlovanja mladih, medgeneracijsko sodelovanje v današnji družbi, ekologija.

Otroški parlament smo začeli zelo slavnostno, s slovensko himno. Nato smo začeli s predstavitvami, ki smo jih učenci pripravili po parih. Teme predstavitev so bile tiste, za katere smo sami mislili, da so problem današnje družbe. Po teh predstavitvah sta predsednica šolskega (in regijskega) otroškega parlamenta Breda Hribernik in zapisnikar Igor Radić odprla debato o prej omenjenih temah. Na začetku so govorili samo ”ta pogumni”, ampak kmalu so se jim pridružili tudi drugi in debata je bila zanimiva, predvsem pa polna novih idej in rešitev za te probleme.

Na regijski otroški parlament so bili izvoljeni: Breda Hribernik, Igor Radić, Miloš Aleksić, Vitan Logar in jaz, Nina Cvetko, kot novinarka. Regijski otroški parlament bo  18. 3. 2014 v Cerknici.

Srečno!

Nina Cvetko

Vse ostale fotografije si lahko ogledate TUKAJ.