IMG_6457

S šolskega otroškega parlamenta smo se na regijskega, kot že rečeno, uvrstili: Breda Hribernik, Igor Radić, Miloš Aleksić, Vitan Logar in jaz, Nina Cvetko.

Tako smo se  18. 3. 2014 odpravili na regijski otroški parlament v Cerknico. Jaz kot novinarka in Breda Hribernik  kot predsednica otroškega parlamenta.

Parlament je potekal v sejni sobi Občine Cerknica. Pričeli smo s himno in z uvodnimi govori naše ravnateljice, mag. Anite Ivančič, župana Marka Ruparja in predstavnico Zveze prijateljev mladine, Patricije Furlan. Na tem parlamentu smo bili predstavniki šol iz Cerknice, z Rakeka, iz Postojne, Logatca in z Vrhnike.

Po predstavitvah dela na šolah je Breda Hribernik kot predsednica parlamenta pozvala parlamentarce, naj se razdelijo v štiri skupine. Vsaka skupina je razmišljala o eni od naslednjih tem: sodobna tehnologija, možnosti zaposlovanja mladih, sodelovanje v današnji družbi, ekologija. Nato so teme tudi predstavili ostalim. Novinarji iz posameznih šol so medtem slikali. Predsednica je po vsaki predstavitvi tem odprla razpravo o posameznih temah. Parlamentarci so se k razpravi javili s pritiskom na gumb ob mikrofonu. Razprave so bile nadvse zanimive in so podajale veliko novih razmišljanj, idej in rešitev.

Ko smo zaključili s predstavitvami tem, so se začele volitve. Vsak je lahko glasoval za enega parlamentarca in enega novinarja. Med preštevanjem glasov smo si ogledali kratek animirani film Dvorišče in tako za nekaj minut pozabili na razglasitev rezultatov, ki je sledila takoj po filmu. Od naših ni bil izvoljen nihče, ne parlamentarec ne novinarka. Smo se pa imeli ”fajn” in tudi to je pomembno.

Moram pa povedati, da imata Miloš  in Vitan  kljub mladosti že kar nekaj znanja in zato imata veliko možnosti dobro zastopati našo šolo v naslednjih letih in morda se jima uspe uvrstiti na nacionalni otroški parlament. Ta bo letos 7. 4. 2014 v Parlamentu v Ljubljani.

Nina Cvetko, 8. a (novinarka)

Ostale utrinke pa si oglejte TUKAJ.