P1040273
V petek, 17. oktobra, smo se učenci od 1. do 5. r. skupaj z učiteljicami  Podružnične šole Rudolfa Maistra Unec odpeljali na ekskurzijo v Ljubljano.

Želeli smo obeležiti dve okrogli obletnici – 140 let ustanovitve Svetovne poštne zveze (9. oktober 1874) in 140 let rojstva Rudolfa Maistra (29. marec 1874). Hkrati pa smo z obiskom Poštno-logističnega centra hoteli uresničiti tudi lansko povabilo Poštarja Pavlija. Ta je otrokom iz podaljšanega bivanja, ki so mu napisali zgodbico, poslal paket z darilci in povabilom na ogled poštno-logističnih centrov v Mariboru oz. v Ljubljani v sklopu vsakoletnih dni odprtih vrat s strokovno vodenim ogledom za šolske skupine.

V Poštnem centru Ljubljana na Viču nas je na vhodu št. 2 pričakal g. Boštjan Bizjak, ki nas je vodil skozi hale in prostore poštno-logističnega centra, kjer je ponoči še bolj živahno.
Videli smo najrazličnejša vozila oz. stroje, ki pomagajo človeku pri procesu sortiranja pošiljk: viličar, samohodni robotski ovijalec (za ovijanje folij), avtomatski pisemski usmernik, poštne tobogane, tudi veliko vozičkov, vreč in paketov … Spoznavali smo, kaj se dogaja s pisemskimi pošiljkami, preden jih dobimo v naše poštne nabiralnike. Izvedeli smo, da vsak dan obdelajo več kot milijon pisemskih pošiljk, v decembrskih dneh pa še veliko več. Videli smo ročno in avtomatsko obdelavo reklamne pošte, si ogledali okenca za ročno usmerjanje pisemskih pošiljk … Ogledali smo si tudi poštni vagon, ki so ga uporabljali v še ne tako oddaljeni preteklosti (do leta 1991) in je bil opremljen kot pravo stanovanje. Najbolj zanimivi pa so bili žigi in nalepke, s katerimi označijo poštne pošiljke. Poleg žigov in nalepk  je vsak dobil tudi pobarvanko in majhno čokoladico z znakom Pošte Slovenije.

Nato smo se odpeljali v center Ljubljane, kjer smo si ogledali avtobusno in železniško postajo ter kip Rudolfa Maistra v bližini teh dveh ustanov. Tudi tam smo videli in izvedeli marsikaj zanimivega.

Nekateri učenci so bili tako neumorni, da so uspeli že v šoli pobarvati celo pobarvanko.

Največ pa povedo fotografije …

[coolEye search=PostnoLogisticniCenterLjubljanaAvtobusnaInZelezniskaPostajaTerKipRudolfaMaistra how=album puser=osrakek source=picasa]