OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST, V OBRATIH JAVNE PREHRANE

S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Ena izmed zahtev le-te je tudi obvezno označevanje alergenov v obratih javne prehrane (vrtcih, šolah, bolnišnicah). V vseh obratih javne prehrane bo potrebno informacije o alergenih v živilih navesti najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi. Šolski jedilniki, objavljeni na šolski spletni strani in na oglasni deski v jedilnici, bodo označeni z alergeni s krajšo oznako, zraven bo legenda oznak alergenov.

Npr. mlečni zdrob s posipom (G,M)

VRSTA ALERGENA Krajša oznaka
GLUTEN(pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih) G
RAKI R
JAJCA J
RIBE RI
ARAŠIDI A
SOJA S
MLEKO M
OREŠKI (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi queensland) O
LISTNA ZELENA Z
GORČIČNO SEME GO
SEZAMOVO SEME SE
ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI Ž
VOLČJI BOB B
MEHKUŽCI ME

 

Vodja šolske prehrane: Marija Opeka