18. novembra smo v OPB na Uncu naredili žajbljeve bonbone.
Mlajši učenci so najprej v zeliščnem vrtu poiskali žajbelj, ga spoznavali z več čutili (vidom, tipom in vonjem), nato pa nabrane listke odnesli starejšim otrokom. Ti so jih oprali in osušili. Skupaj smo žajbljeve listke zelo, zelo drobno narezali.
V večjo posodo smo stresli 1 kg sladkorja, dodali 40 žlic vode in drobno narezan žajbelj. Vse sestavine smo dobro premešali in posodo postavili na vročo ploščo. Ko je začelo vreti, smo zmanjšali ogenj. Vrelo je še 20 minut, vmes smo mešali in pripravili pladnje, na katere smo dali peki papir. Mešanico, ki je bila podobna sirupu, smo nato odstranili z ognja in pustili, da se je nekaj časa hladila, nato pa s čajno žličko nanašali majhne kupčke, ki so se hitro hladili in postajali bonbončki.
Čez 20 minut smo jih posuli s sladkorjem v prahu, da se med sabo ne bi sprijeli, in jih dali sušit za 14 dni.
Po približno 14 dneh sušenja na sobni temperaturi sta učiteljici žajbljeve bonbone dali v vrečke in jih opremili s potrebnimi podatki.
Žajbljevi bonboni bodo del ponudbe na predbožično-novoletnem sejmu ob delavnicah, v četrtek, 10. 12. 2015.