Pepparkakor (značilni švedski adventni/božični piškoti)
Sestavine
200 g rjavega sladkorja
200 g belega sladkorja
200 g medu
150 ml (¾ skodelice) vode
300 g masla
2 žlici mletega cimeta
2 žlici mletega ingverja
2 žlici zmletih klinčkov
1 žlička sode bikarbone
0.9-1 kg moke
Priprava
Segrejemo rjavi sladkor, beli sladkor, med in vodo. Dodamo maslo in pustimo, da se stopi. Premešamo in pustimo rahlo ohladiti, nato primešamo začimbe in sodo bikarbono. Nato primešamo moko in zamesimo gladko testo. Potresemo z malo moke na vrhu in testo damo na hladno, najbolje čez noč.
Zamesimo gladko testo, po potrebi dodamo moko. Na tanko zvaljamo in narežemo oblike, pekača ni potrebno namastiti. Pečemo v pečici 8-10 minut na 180° C. Piškoti naj se ohladijo na pekaču.