Žafranove žemljice (značilno pecivo za švedsko praznovanje svete Lucije)
Sestavine
- (za 25 velikih žemljic)
- 1 g žafranike
- 50 g kvasa
- 200 g sladkorja
- 300 ml (1½ skodelice) mleka
- 1 jajce
- 150-200 g masla
- 1 čajna žlička soli
- 750 g moke
- 100 g rozin
Glazura:
- 1 jajce
- 2 žlici vode
Priprava
V terilniku zdrobimo žafran s kocko sladkorja (po želji lahko kakšen dan prej dodamo kapljico konjaka). V skledi zdrobimo kvas in umešamo nekaj žlic mleka. Stopimo maslo in dolijemo mleko.
Dodamo ostale sestavine, razen rozin, in 10 minut gnetemo testo v testo-mešalniku. Previdno vmešamo večino rozin, pokrijemo testo in pustimo vzhajati 30 minut pri sobni temperaturi.
Testo razdelimo na 25 kosov in z rokami oblikujemo svaljke. Pokrijemo jih in pustimo počivati 10 minut, nato pa jih z rokami zvaljamo na dvakratno dolžino in zavijemo vsak konec v nasprotno smer, da dobimo obliko osmice. Eno rozino damo v sredino vsake polovice osmice.
Položimo na namaščen pekač in pustimo vzhajati pod krpo približno 90 minut, oziroma dokler žemljice ne narastejo na dvojno količino. Stepemo jajce in vodo in s čopičem pomažemo žemljice. Pečemo 5-10 minut na 220 ° C. Pustimo, da se ohladijo na pekaču.
https://www.youtube.com/watch?v=HPcR5K6xSFE&feature=youtu.be