Igra na odru otroku prinese veliko zadovoljstva, gradi njegovo samopodobo in ga spodbudi k pristnejšim in bolj odprtim socialnim odnosom. S poistovetenjem s književno osebo, v katero se prelevi na odru, marsikateri otrok premaguje osebne strahove, raste osebnostno in pridobi potreben pogum za doseganje lastnih ciljev in želja.

K temu vsako leto stremi tudi zasnova dramskega krožka, ki na naši šoli za učence razredne stopnje deluje že deseto leto. H krožku se glede na zmožnosti v natrpanosti urnikov lahko priključujejo tudi posamezni učenci šestega, včasih celo sedmega razreda.

Letos smo z učenkami 4. razreda pripravili dramsko igro avtorja Tomaža Lapajne »Hop v pravljico«, kjer se realnost sreča s fantastičnim. Po uvodnih urah iger z osnovami dramske abecede smo pričeli z delom na besedilu, kot tudi s pripravami kostumov in scene. Slednja je zadnja leta glede na smernice in priporočila svetovalcev dramskim mentorjem minimalizirana. Na ta način je gledalec primoran uporabiti tudi svojo domišljijo, si oblikovati svoje mnenje in predstave o igri, igralcih ter vsebini.

Z učenkami smo 18. 3. 2016 premierno nastopili na odru matične šole OŠ Rakek, za učence od 1. do 5. razreda ter dve skupini otrok iz vrtca. Nato smo se 22. 3. 2016 udeležili Območnega srečanja gledaliških skupin v Starem trgu pri Ložu, kjer smo se predstavili na odru kulturnega doma.

Za učence 1.-5. razreda podružnične šole Unec smo nastopili v petek, 15. 4. 2016.

Vsako leto pa za zaključek dramskega krožka nastopimo tudi v Domu starejših DEOS Cerknica, kjer so nas tudi letos pričakali odprtih rok v torek, 10. 5. 2016, po nastopu pa so nas prijetno presenetili s prelepim darilom in postrežbo, predvsem pa z izrečenimi besedami, ki so ogrele sleherno srce.

Veselimo se novih dogodivščin v naslednjem šolskem letu. Do takrat pa vas pozdravljamo!

mentorica dramske skupine Suzana Rebec