foto Neža, ZalaV ponedeljek, 16. maja 2016, je na SPTŠ in Gimnaziji Murska Sobota potekalo jubilejno 50. Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, kjer sta svojo raziskovalno nalogo predstavili tudi učenki naše šole Neža in Zala Jelinčič.

Raziskovalna naloga ima naslov Sm šu na štacjon, pa sm ajznponarja uprašou, kdaj gre cuh za u Lublano (nemške popačenke v rakovškem narečju). Na predstavitvi sta se odlično odrezali in za svojo raziskovalno nalogo prejeli srebrno priznanje.

Za izdelavo naloge sta se odločili, ker pri pouku nemščine vedno znova ugotavljata, koliko besed, ki izvirajo iz nemščine, že poznata in jih v bolj ali manj popačeni obliki uporabljata v vsakodnevnem pogovoru v domačem okolju. Naredili sta izbor več kot 150 nemških popačenk, ki sta jih zasledili v vsakdanjih situacijah. S pomočjo vprašalnika pa sta med drugim ugotovili, da se starejši ljudje bolj zavedajo ter v večji meri prepoznajo in uporabljajo nemške popačenke kot mlajši. Seznam nemških popačenk bosta pri pouku nemščine skupaj s svojimi sošolci še dopolnjevali.

Iskrene čestitke za doseženo priznanje!

Mentorica: Anja Šircelj Istenič