V nedeljo, 27.11., smo Urban, Liza, Primož in jaz odšli na ekskurzijo v Prago, ki jo je financiral mednarodni projekt Erasmus+. Tja smo se odpravili z vlakom in med potjo dvakrat prestopili, in sicer v Mariboru in na Dunaju. V Prago smo prispeli v poznih večernih urah. V naslednjih dneh so nas čakale številne delavnice, ekskurzije in ogledi. Ker so bili tokratna tema projekta 3D modeli, so bile naše delavnice  vezane predvsem nanje.

Spoznali smo 3D tiskanje in si s pomočjo računalniškega programa oblikovali naša imena, ki so bila nato tudi natisnjena. Izdelali smo tudi pripomoček za izdelavo hologramov na mobilnih telefonih. V politehničnem centru smo spoznali interaktivno mizo in gradili mostove iz plastičnih palčk in spojk.

S turističnim avtobusom smo si ogledali glavne znamenitosti Prage in se odpeljali na znamenite Hradčane. V naslednjih dneh pa smo obiskali Narodni tehnični muzej, Karlov most in božični sejem v centru Prage.

V sredo pa smo odšli na celodnevno ekskurzijo v Plzen, kjer smo obiskali Techmanio. To je zelo velik razstavni prostor z veliko eksperimenti. Nato smo obiskali tudi planetarij in si ogledali dva 3D filma.

V četrtek nas je čakala predstavitev naših 3D modelov v tamkajšnji mestni hiši. Tam smo se imeli priložnost slikati z našim veleposlanikom.

Spoznali smo delček češke kulture, kulinariko in življenjski slog. Ugotovili smo, da je kar težko določiti smer, v katero se moraš peljati s tramvajem.

Za nas najboljši del izmenjave je bil seveda obisk izredno velikega nakupovalnega centra Palladium, ogled 3D filma v bližnjem kinu in minigolf.

Tilen Švigelj