V sredo zvečer, 17. maja 2017, smo se učenci osmega razreda skupaj s tremi učiteljicami odpravili na izmenjavo v Švico. Vožnja je trajala približno 13 ur, v Švico smo prispeli ob 9.20 dopoldne. Vožnja je bila naporna, a kljub temu polna zabave in novih izkušenj. Na železniški postaji v Zürichu nas je pričakala ena izmed učiteljic šole ISZL (International School of Zug and Luzern). V šoli so nas dočakali naši gostitelji ter nekaj njihovih učiteljic. Vsak učenec se je s svojim švicarskim partnerjem odpravil na ogled šole in se med tem z njim tudi bolje spoznal. Nato smo bili prisotni pri dveh urah pouka in tako spoznali, kako poteka pouk na njihovi šoli. Po končanem pouku smo se skupaj odpravili do jezera. Tam smo se družili, pekli na žaru, igrali športne igre, kopali pa so se le najpogumnejši. Po končanem pikniku so nas prišli iskat starši naših švicarskih partnerjev in nas odpeljali k sebi domov. Do konca dne smo imeli priložnost bolje se spoznati z družinami, ki nas gostijo. Drugi dan smo se skupaj z učenci 9. razreda šole ISZL in njihovimi učitelji z vlakom odpravili na ogled mesta Zürich. Tam so nam razkazali čarobno mesto ter predstavili njegovo zgodovino. Ogledali smo si muzej, cerkve, trgovine itd. V soboto smo se nekateri učenci z družinami gostiteljicami udeležili zanimivega dogodka International dan, ki ga šola ISZL pripravi vsako leto. Tam smo lahko okusili delček tradicionalne kulinarike iz različnih držav. Tudi mi smo imeli svojo stojnico in Slovenijo predstavili z brošurami ter revijami o Sloveniji. Tam je bil tudi zabaviščni park z različnimi napihljivimi gradovi, trampolini in drugimi igrali. Zvečer smo se nekateri učenci udeležili tudi programa v šoli, ki je vključeval različne igre, kviz o prepoznavanju različnih vrst čokolad, ki smo jih okušali, ter pripravo tradicionalne švicarske jedi raclette. Nato je napočil zadnji dan v Švici … Zjutraj smo se s težkim srcem poslovili od družin, ki so nas gostile. Pri družinah smo v teh dneh med drugim spoznali njihove tipične jedi in običaje.  Nato smo se z zobato železnico povzpeli na goro Rigo – goro z izjemnim razgledom daleč naokrog. Navzdol smo se peljali z gondolo, nazaj v Slovenijo pa z nočnim vlakom. Domov smo prispeli v ponedeljek dopoldan.

Čez tri dni, v četrtek, so nam obisk vrnili švicarski učenci. Žal so se izmenjave udeležili v majhnem številu, vendar smo se kljub temu zabavali. Dočakali smo jih z dobrodošlico in s kratkim programom na šoli. Dva učenca sta zaigrala na harmoniko, mladinski pevski zbor pa se je predstavil s slovensko popevko. Po končanem programu je ena skupina na tehnični delavnici izdelovala miniaturne kozolce, druga skupina pa na likovni delavnici panjske končnice. Popoldan smo odšli na izlet v Piran in Fieso, kjer smo se tudi kopali v morju. V naslednjih dneh smo imeli različne dejavnosti: checkpoint na Rakeku, različne delavnice kot npr. cirkuška, glasbeno-plesna, Unesco, kuharska, kemijska, angleška in ustvarjalna delavnica ter stare družabne igre, pohod v Rakov Škocjanu ter piknik s starši pred CŠOD-jem Rak, obisk Postojnske jame in Predjamskega gradu, v nedeljo popoldan pa še izlet v Ljubljano. Vse te dni pa smo izkoristili ves prosti čas in bili skupaj tudi na igrišču ter se družili ob igranju nogometa in košarke. Navezali smo dobre stike in skovali prijateljstva, zato upam, da bomo ohranili stike še naprej.

Zahvala gre naši ravnateljici Aniti Knez ter seveda naši učiteljici Anji Šircelj Istenič, da sta nama omogočili to izkušnjo.

Jelena Aleksić, 8. a